5 sfaturi pentru securitate informatică

0
753
securitate-informatica

Din momentul în care ai un calculator şi îl conectezi la Internet va trebui să fii foarte atent la securitate şi la tot ce ţine de acest domeniu foarte complicat chiar şi pentru utilizatorii profesionişti.

În termeni generali, securitatea informatică vizează metode şi instrumente de prevenire şi de înlăturare a oricăror vulnerabilităţi şi atacuri asupra OS-urilor, softurilor sau instituţiilor care folosesc reţele, servere, calculatoare sau workstation refurbished cu anumite OS-uri.

Cum ne putem asigura că vom avea o securitate informatică perfectă indiferent dacă suntem utilizator amator sau profesionist, firma mică sau corporaţie? Iată cele mai importante 5 sfaturi pentru securitate informatică.

  1. Actualizări. Nu contează ce sistem de operare rulează pe calculatoare, servere, el trebuie actualizat cât mai des. De fiecare dată când compania care se ocupă de mentenanţă şi de dezvoltarea OS-ului anunţă un update el trebuie făcut. Sunt setări care permit instalarea automată a actualizărilor de securitate, ele sunt de altfel şi cele mai importante.

În lipsa actualizărilor vulnerabilităţile din sistem sunt exploatate de către hackeri şi sistemul de operare ori aplicaţiile, fişierele, documentele importante vor fi compromise.

Parole purternice si backup permanent

  1. Parole. Sunt deosebit de importante, ele asigura o securitate foarte bună a sistemelor informatice. Trebuie să fie schimbate cât mai des, să fie unice, generate random şi să fie cât mai greu de „spart”. O parolă puternică nu va conţine cuvinte care se regăsesc în dicţionar, va avea cel puţin 12 caractere, de preferat peste 20 de caractere diferite şi va conţine obligatoriu litere mari, mici, numere, simboluri variate, cât de multe se poate.

E bine să avem parole după secvenţa de boot a calculatorului, înainte de a intra în sistem, la login, parole pe partiţii, pe foldere şi fişiere, criptare puternică. Dacă e posibil putem pune parole pentru browser, aplicaţii speciale care criptează toate parolele folosite pe web, mediu securizat şi certificate valide şi parole pentru orice fel de tranzacţii bancare on-line şi on-line banking.

  1. Backup. Este şi el foarte important pentru securitatea informatică. Vom face backup automat şi permanent, regulat şi vom avea grijă să verificăm existenţa lui. Copia de sistem va trebui stocată fie în Cloud, fie pe un HDD, SSD extern, pentru siguranţa restaurării sale în cazuri extreme. Prin backup toate datele importante şi setările de sistem se salvează şi dacă se întâmplă ceva cu respectivul calculator, are loc un atac informatic se poate restaura imediat absolut tot ce a fost pe respectivă staţie de lucru.

Conturi securizate şi soluţii antivirus puternice

  1. Securizarea conturilor. Aici intră în joc autentificarea în doi paşi pentru absolut orice, cont on-line, aplicaţii folosite des, on-line banking. Vei folosi mai mulţi paşi pentru securizarea conturilor, se va cere un token special, coduri din SMS-uri, parole şi amprente, date biometrice. Doar dacă sunt îndepliniţi ambii pasi solicitaţi se va permite accesul la servicii şi aplicaţii. Este deja o setare standard pe care toate companiile mari o impun, aşa că va fi simplu de implementat în orice fel.

5 Antivirus. Asigură protecţie împotriva malware, spyware, împotriva viruşilor. Alege doar versiuni originale, licenţă activă, actualizează bazele de semnături ale viruşilor şi modulele asociate şi ai grijă să programezi cât mai des scanări automate ale sistemului şi ale fişierelor esenţiale. Preferă soluţii premium, complete, suite de securitate de la marii jucători de pe piaţa de profil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here