Fac toti aceeasi facultate, dar degeaba | Artroscopie Genunchi

0
348

Mi-a spus la un moment dat cineva ca sa cauti un medic bun, cu referinte si feedback pozitiv, face parte din snobismele modernitatii. Ca inainte, inaintele asta fiind clar o trimitere la comunism, mergeai unde puteai, te consulta cine era acolo si cu asta basta. Nimic de zis, probabil ca atunci nu aveai nici sansa de a afla cine si in ce fel te-a nenorocit din cauza nestiintei. Sa fim seriosi, se ascundeau chestii mult mai grave sub pres. 

Parerea mea, probata prin N experiente personale, intarite de cele ale cunoscutilor, este ca degeaba fac medicii aceeasi facultate, acest fapt nu este o garantie a uniformitatii pregatirii lor, cu atat mai putin a unui standard decent al calitatii actului medical. Intr-o lume care iti ofera la indemana atatea mijloace de comunicare, parca e si pacat sa nu le valorifici facand niste sapaturi, pana la urma pentru scopul nobil de pastrare sau restaurare a sanatatii. Este la fel de adevarat ca de multe ori review-urile lasate de pacienti sunt puternic influentate de rezultatul actului medical, care nu depinde direct neaparat de medic, cat si de capacitatea pacientului de a intelege ceea ce i se prezinta si care este aportul medicului in toata povestea. Pe de alta parte, stiu clar de o operatie de polipi recomandata unui copil care avea pur si simplu o teama viscerala de invatatoare, manifestata printr-o tuse pe care tot mama a reusit sa o lege cauzal de ceea ce de fapt o genera. Cunosc caz de „ artroscopie genunchi musai”, unde lucrurile erau limpezi de la examenul clinic si radiografie. Cunosc intolerante la gluten care sunt doar la moda si un diagnostic de cefalee pus unei paciente care s-a prezentat la medic acuzand dureri de cap si dorind sa afle ce anume le cauza, nu cum li se spune in limbaj medical.

Sunt domenii in care diletantismul este mai periculos decat in altele si medicina este unul dintre ele. Meritam, fiecare dintre noi, sa avem parte de servicii medicale unde profesionalismul sa fie conditia fundamentala. Si daca institutiile care ii angajeaza pe medici nu fac aceasta triere, din varii motive, acum putem sa o facem noi, printr-un minim efort investigativ. Pana la urma stam cu orele pe net, putem petrece macar jumatate din acest timp cautand ceva util noua. Este pana la urma o investitie in viitor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here