Trotinete și iresponsabili

0
1072

Povestea trotinetetelor din București n-are nici o legătură cu moțiunea de cenzură și cu bătălia politică. În mod normal, ar trebui să scriu despre tîrguielile din Parlament, inclusiv despre zvonul că o aripă importantă din PSD se pregătește să trîntească guvernul social-democrat aflat la putere. Din moment ce Marcel Ciolacu a ieșit la rampă ca să le spună jurnaliștilor că numărul mai mic de voturi de la programarea moțiunii nu mai avem ce zice. Este dovada faptului că PSD a pierdut majoritatea în Parlament. Ce lider de partid, pus pe neașteptate pe un scun important, iese la rampă ca să recunoască o înfrîngere iminentă? Ce partid aflat la putere este gata să-și dea o lovitură pentru a scăpa de un personaj sau de altul?
Ei bine, decît să scriu despre fierberea din Parlament unde totul este confuz, gălăgios, părerist, lipsit de lideri convingători și despre jocurile din PSD, care agitație oricum se va termina prost, mai bine mă opresc la nebunia trotinetelor de pe principalele bulevarde ale Bucureștilor. România a preluat rapid moda trotinetelor cu card, a bicicletelor publice, a mîncării livrate cu Uberul celor tineri porniți să facă bani pe două roți, sărind peste reglementările necesare și obligatorii. Pe unde nu te aștepți, te întîlnești cu trotinetiști, liceeni, studenți și proletariat digital tăind intersecțiile după cele mai trăznite traiectorii și după reguli de grădiniță sau de curtea școlii.

Acealași lucru se întîmplă și la Paris. Și acolo, la orele serii, începe o nebunie de trotinete, mopede, biciclete, motociclete, mașini și autobuze care fac din capitala Franței o nebunie rutieră de nedescris. La noi, nu s-a ajuns încă la o asemenea aiureală, dar nici nu suntem prea departe de ea. Această democrație pe roți, înțeleasă după mintea fiecăruia, semănînd a grămadă în mișcare, fără reguli, fără legi (ceva legi există dar mai degrabă interzic așa ceva) este generatoare de haos dar și de pericole fizice. Nu am date despre numărul accidentelor, dar nici nu suntem prea departe de o statistică alarmantă!

În București, toată lumea cere dreptul la spațiu, la cuvînt, la trafic, la loc de parcare iar parlamentarii încă nu s-au hotărît să reglementeze fenomenul și situația. Probabil că așteaptă ca numărul accidentelor să crească sau ca unul dintre ei să o încurce la modul spectaculos. Mai nou, numai accidentele ne trezesc și ne bagă în priză!

Deocamdată, toată suflarea este cu ochii pe moțiunea de cenzură care să schimbe garda fără să ne schimbe viața. Ba, cu multă gălăgie, pregătește terenul pentru ceva cu mult mai rău! (Cornel Nistorescu Editorial Cotidianul).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here