Liberalii au acceptat să dea cele trei semnături necesare pentru ca USR să atace la Curtea Constituţională noile legi ale justiţiei adoptate de coaliţia PSD-ALDE-UDMR.

0
762

Uniunea Salvaţi România a depus, luni, la Curtea Constituţională sesizările în privinţa proiectelor de modificare a legilor justiţiei, care subminează independenţa magistraţilor din România, reiese dintr-un comunicat de presă remis luni de partidul condus de Dan Barna.

Sesizările USR au fost semnate de toţi cei 27 de deputaţi ai partidului, 16 deputaţi PMP, patru independenţi şi trei deputaţi PNL.

„Mulţumim colegilor din opoziţie care au semnat sesizările USR şi au înţeles cât de important este să sprijine acest demers de apărare a statului de drept. Opoziţia are datoria să utilizeze toate mijloacele pentru a bloca această coaliţie toxică să captureze întreaga putere în stat”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

Juriştii USR au găsit noi motive de neconstituţionalitate faţă de sesizările deja depuse la CCR de ÎCCJ şi PNL pe legile justiţiei. De exemplu, ÎCCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului şi principiului respectării legii, precum şi cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului.

De asemenea, juriştii USR au arătat în sesizare că proiectele încalcă obligaţiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte motivele intrinseci de neconstituţionalitate, USR a contestat în plus faţă de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor şi procurorilor şi diminuarea atribuţiilor plenului CSM în favoarea secţiilor separate.

„Transferul atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen către secţii a fost aspru criticat şi în doctrină, considerându-se că această manevră neconstituţională de tip „divide et impera” sporeşte posibilitatea ca deciziile să fie influenţate de factori externi, provenind din sfera politică”, se arată în sesizarea formulată de Uniunea Salvaţi România.

Potrivit USR, sesizările sale vor constitui un motiv în plus de amânare a termenului de intrare în vigoare a noilor legi ale justiţiei în forma PSD-ALDE-UDMR până la soluţionarea lor de către CCR.

„Noile critici şi argumente ar putea duce la declararea ca neconstituţionale a legilor în ansamblu (în special, cele legate de procedură) sau a unor articole importante. Sesizările USR au fost finalizate încă de la finalul anului trecut, dar nu au fost depuse deoarece nu avea numărul necesar de semnături (50 de deputaţi sau 25 de senatori). Termenul de două zile pentru a ataca la CCR o lege adoptată în procedură de urgenţă nu este însă unul restrictiv, ceea ce înseamnă că nu există sancţiuni pentru depăşirea lui, iar sesizarea USR este valabilă. Prin mai multe decizii, Curtea Constituţională a stabilit că sesizările de neconstituţionalitate a unei legi pot fi depuse oricând între data adoptării de către Parlament şi data promulgării de către Preşedintele României”, a transmis USR. (Corina U.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here