Ce este asfaltul? Istorie si curiozitati

0
93

Asfaltul, cunoscut si sub numele de beton asfaltic, este un material omniprezent in constructia drumurilor si a infrastructurii moderne. Datorita proprietatilor sale remarcabile, acest material joaca un rol extrem de important in viata de zi cu zi, fiind materialul principal folosit pentru pavarea strazilor, autostrazilor si pistelor de aterizare.

Istoria asfaltului

Utilizarea asfaltului dateaza din antichitate, cand civilizatiile antice precum sumerienii si babilonienii foloseau substante naturale bituminoase pentru a sigila vasele de ceramica sau pentru constructia zidurilor si drumurilor. De exemplu, in Mesopotamia, asfaltul natural era adesea folosit pentru impermeabilizarea constructiilor.

Romanii au extins utilizarile asfaltului, folosindu-l pentru a impermeabiliza bazinele si canalele, dar si in medicina, datorita proprietatilor sale antiseptice. De-a lungul Drumului Apian, una dintre cele mai importante cai de comunicatie din vremea Imperiului Roman, au fost gasite urme de asfalt utilizat pentru consolidarea pavajului.

In secolul al XIX-lea, utilizarea asfaltului a cunoscut o expansiune semnificativa, odata cu dezvoltarea tehnicilor de extractie si prelucrare. In 1870, in New York, a fost pavata prima strada cu asfalt modern, marca un pas important in evolutia infrastructurii urbane. Inventarea masinilor de pavat in anii 1920 a accelerat si mai mult utilizarea asfaltului, acesta devenind materialul preferat pentru constructia drumurilor.

Compozitia asfaltului

Asfaltul modern este un amestec de agregate minerale, precum nisipul, pietrisul si piatra zdrobita, legate impreuna de un liant bituminos, un reziduu al procesului de distilare a titeiului. Proportiile si tipurile de agregate variaza in functie de cerintele specifice ale fiecarui proiect de constructie. Tehnologia moderna a permis dezvoltarea asfalturilor modificate, care includ polimeri sau alte aditivi pentru imbunatatirea performantei in conditii extreme.

Curiozitati despre asfalt

  • Asfaltul este 100% reciclabil, ceea ce il face un material prietenos cu mediul. Deseurile de asfalt pot fi prelucrate si reintroduse in noi amestecuri de asfalt, reducand nevoia de materiale noi si minimizand impactul asupra mediului.
  • Asfaltul nu este utilizat doar in constructii, ci si in producerea acoperisurilor, in izolatii si chiar in industria navala, unde este folosit pentru impermeabilizarea si protectia navelor.
  • Studiile arata ca drumurile pavate cu asfalt reduc iluminatul reflectorizant necesar noaptea si scad riscul de accidente prin oferirea unei suprafete de rulare superioare.
  • Suprafetele asfaltate netede pot reduce consumul de combustibil al vehiculelor cu pana la 4.5%, contribuind astfel la economii semnificative la nivel global.
  • Asfaltul nu este folosit doar pentru drumuri. In ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni au optat pentru asfaltare curte, bucurandu-se de proprietatile acestui material in propriile case.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here