Despre baterii laptop Asus

0
598

Ciclul de viata al unei baterii

Date fiind proprietatile chimice ale ionilor de litiu, capacitatea unei baterii de laptop scade treptat, pe masura ce folosesti laptopul. Acest lucru este perfect normal si nu poti opri involutia. Da, exista cateva bune practici prin care poti creste durata de viata a unei baterii de laptop, dar in cele din urma ea va ceda complet.

Despre durata unei baterii de laptop Asus (https://www.onlaptop.ro/baterii-laptop) trebuie sa stii ca este intre circa 300 si 500 de cicluri de incarcare. In conditii normale de utilizare si la temperaturi ambientale, de circa 25 grade Celsius, bateria Li-Ion se va incarca si se va descarca normal pana la 300 de cicluri (aproximativ un an). Ulterior, capacitatea bateriei va scadea la 80% din capacitatea sa initiala.

Scaderea duratei de viata a bateriei difera si in functie de proiectarea sistemului, de modelul de laptop si modelul de baterie, de consumul de energie al laptopului, de consumul setarilor de power management etc. Temperaturile de functionare ridicate/ mici si operatiunile anormale pot duce la o scadere rapida de 70% sau chiar mai mult a ciclului de viata al bateriei, intr-un timp scurt.

Rata de descarcare a bateriei depinde de operatiunile de software de pe laptop si de setarile de gestionare a puterii. De exemplu, rrularea programelor consumatoare de energie, cum ar fi un soft grafic, softurile de jocuri si redarile video, consuma mai multa putere decat rularea softului general de procesare cuvinte. Atunci cand un laptop cu bateria incarcata este conectat extern la dispozitive suplimentare USB sau Thunderbolt, energia bateriei se va descarca mai rapid.

Mecaniste de protectie baterie laptop Asus

Incarcarea frecventa a unei baterii sub inalta tensiune va grabi imbatranirea sa. Pentru a prelungi durata de utilizare a bateriei, atunci cand o baterie mentine o putere de 90 – 100% dupa incarcarea completa, este posibil ca sistemul sa nu se reincarce din cauza mecanismelor de protectie a bateriei.
Trebuie sa mai stii ca aceasta capacitate de initiere a incarcarii bateriei este de obicei setata la 90 – 99%. Valoarea reala variaza in functie de model.

Bateriile incarcate sau depozitate la temperaturi ambientale ridicate pot avea o capacitate deteriorata permanent si o scadere accelerata a duratei de viata a bateriei. Cand temperatura bateriei este prea mare sau bateria se supraincalzeste, capacitatea de incarcare a bateriei va fi limitata sau chiar oprita. Aceasta face parte din mecanismele de protectie a bateriei sistemului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here