Incendii izbucnite la Odorheiu Secuiesc şi Mereşti. Zeci de pompieri au luptat cu focul

0
191

În zilele de 21 şi 22 ianuarie, pompierii militari harghiteni au acționat, la nivel judeţean, pentru gestionarea unui număr de 18 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență (16 cazuri SMURD). În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au acordat prim ajutor calificat unui număr de 14 persoane adulte şi 2 copii. În afara acestor situații, pompierii au acționat pentru stingerea a două incendii, care au avut drept cauză probabilă depozitarea cenuşii/jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, respectiv jarul căzut din sistemul de încălzire.

Astfel, ieri, 22 ianuarie, echipajele de intervenție din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au fost solicitate să intervină pentru stingerea a două incendii izbucnite în Odorheiu Secuiesc şi Mereşti.

În jurul orei 16:00, două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc au intervenit, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din municipiul Odorheiu Secuiesc. În momentul sosirii echipajelor de stingere, flăcările se manifestau la o afumătoare, incendiul propagându-se cu repeziciune şi la o anexă gospodărească din imediata apropiere. Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul în aproximativ o jumătate de oră; în urma producerii evenimentului au ars: afumătoarea, din lemn, pe circa 1,5 mp;  aproximativ 15 kg carne de porc pusă la afumat şi 4 mp din peretele anexei învecinate.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita reaminteşte cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

  • se interzice folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în apropierea clădirilor, în magazii, şuri, remize, şoproane etc. sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;
  • se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.

Cel de-al doilea incendiu a avut loc tot ieri, în jurul orei 18:00, la o casă de locuit din comuna Mereşti. Peste 30 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Mereşti şi Lueta au intervenit, timp de peste două ore, pentru stingerea și limitarea pagubelor produse în urma acestui incendiu; au ars: aproximativ 50 mp din acoperişul, cu învelitoare din ţiglă, şi tavanul din lemn al casei, mobilier şi electrocasnice din două camere. Prin intervenţia promptă a pompierilor, s-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 38.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 18.000 lei.

În timpul sezonului rece se constată o intensificare a incendiilor produse la locuințe, evenimente ce pot amenința viața și sănătatea populației, precum și bunurile acesteia. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile utilizării mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice cu defecțiuni și improvizații. Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii! Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!

Respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe perioada sezonului rece şi adoptarea unei atitudini preventive de către populaţie pot să asigure evitarea unor evenimente negative în urma cărora pot apărea victime omeneşti şi pagube materiale însemnate.

 

În ultimele două zile, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 16 intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – nouă intervenţii; S.M.U.R.D. Gheorgheni – trei intervenţii; S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – două intervenţii; iar S.M.U.R.D. Topliţa şi Corbu – câte o intervenţie. Pe timpul acestora, paramedicii au asistat 14 adulţi şi doi copii. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a două accidente rutiere, produse pe DJ 127 şi DE 578, şase intervenţii pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, iar opt intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here