Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

0
544

Joi, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului  Acest post se încheie 24 decembrie.

Postul Crăciunului ne aminteşte de cel al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine să întâmpinăm şi noi naşterea lui Hristos.

Primele menţiuni despre ţinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca  bucate „de dulce”. Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului ne amintește de postul lui Moise  de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Cele 10 Porunci, scrise de Dumnezeu pe lespezi de piatră. Creștinii, postind trupește și sufletește, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Credincioșii au dezlegare la pește, vin și untdelemn în zilele de sâmbătă și duminică. Prima și ultima săptămână a postului sunt perioade cu postire mai aspră, iar zilele de sâmbătă și duminică nu au dezlegare la pește, ci doar la vin și untdelemn.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.

Dezlegarea la alimente de dulce se face abia după Sfânta Liturghie de Crăciun, din 25 decembrie.

Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here