Președintele Partidului Civic Maghiar își completează veniturile din bani publici din Ungaria

0
497

Mezei János a lucrat la firma MVM care operează microcentrala hidroelectrică din Valea Uzului anul trecut, în 2017 a primit 22 mii euro de la NSKI a lui Szász Jenő, pentru o colecție de cântece populare.

Pe baza veniturilor din ultimii ani, Partidul Civil Maghiar (MPP- PCM) nu pare să aibă prea mult succes economic. Președintele partidului, János Mezei, nu are, de asemenea, bunuri semnificative, așa că pare să-și câștige existența prin proiecte legate de guvernul ungar. În calitate de primar de atunci al orașului Gheorgheni, Mezei a fost acuzat în 2015 de DNA de abuz în serviciu, șantaj și delapidare după ce firma comună a primăriei și primăriei sectorului V. din Budapesta, Monturist SRL au vândut din capitalul social al firmei 400 metri pătrați de teren situat pa malul Lacului Roșu. În iulie 2018 Mezei a fost achitat în primă instanță de toate acuzațiile- hotărârea fiind atacată de parchet, cazul transferându-se la Curtea de Apel Târgu Mureș. Deși nu a putut candida pentru un alt mandat de primar, politicianul este în prezent membru al Consiliului Județean Harghita în culorile PCM și a fost ales președinte al Partidului Civic Maghiar în noiembrie 2018. Cu toate acestea, potrivit declarațiilor sale de avere, nici președinția de partid și nici funcția de consilier nu generează venituri semnificative. În 2017, când nu era încă președinte, activitățile sale din PCM au fost răsplătite cu un venit net de 16.400 lei (3.500 EUR), în calitate de consilier județean i s-au plătit 3.700 lei și a câștigat sume minime suplimentare ca inginer și manager de proiect.

Ajutorul vine prin Szász Jenő

Soția sa a încheiat cu Institutul de Cercetare a Strategiei Naționale (Nemzetstratégiai Kutatóintézet- NSKI) condus de Szász Jenő, un contract de 105 mii lei (22 mii euro; 7,4 milione de forinți). Declarația de proprietate aflată la dispoziția noastră menționează că este vorba de drepturi de autor și că a avut loc o lansare de carte. NSKI nu a răspuns încă la solicitarea noastră de informații și nici nu ne așteptăm să primim vreun răspuns. „Aceasta este o cercetare etnografică de mai mulți ani: a cercetat, colectat, a făcut partituri și înregistrat CD-uri ale cântecelor populare din zona Gheorgheni”, a spus János Mezei la întrebarea noastră, adăugând că un proiect ca acesta nu a existat până acum. Potrivit lui Mezei, acesta nu a fost un proiect public, ideile lor au fost trimise în mai multe locuri, iar NSKI a răspuns pozitiv. Cine nu știe: Jenő Szász, președintele NSKI, este fondatorul Partidului Civic Maghiar și are o influență majoră în continuare asupra evenimentelor de partid. Pe baza informațiilor disponibile, este dificil să estimăm bugetul real al unui astfel de proiect și un nivel corect al redevenței. Cu mai mult de zece ani în urmă, însă, a fost un scandal că Krónika a aflat: editura, Bookart din Miercurea Ciuc, a plătit 90.000 de lei pentru drepturi de autor (aproximativ 30.000 de euro la acea vreme) pe baza unui acord încheiat în 2005 cu Béla Markó, președintele de atunci al UDMR, pentru publicarea poeziilor sale și a 12 cărți.

Există oare această colecție?

Pe siteul NSKI nu am găsit informații despre proiectul legat de colectarea de cântece populare din zona Gheorgheni, în plus nici pe Google nu este nimic. Cu toate acestea, căutarea a relevat că în ultimii ani au fost publicate cel puțin alte două colecții de cântece populare din Gheorgheni: un album publicat de FolkEurope, editat de Ágnes Enyedi și László Kelemen și un CD intitulat „39 de cântece populare din Gheorgheni”, susținut de primăria Remetea. Președintele de partid, care până acum a fost dispus să răspundă întrebărilor nostre, a devenit destul de iritat cân l-am sunat din nou și l-am rugat să ne arate proiectul finalizat sau să ne spună titlul colecției pentru a ne ajuta să- l găsim. Cu toate acestea a promis că ne va trimite o copie a CD-ului și a cărții prin poștă.

MVM celălat punct de plată

Dar să ne întoarcem la declarațiile de avere: în 2018 Mezei János a fost angajatul firmei MVM Future Energy Technology SRL, în această calitate primind un salariu net de 150 mii lei (aprox. 31 mii euro). Această companie operează minicentrala hidroelectrică din Valea Uzului, construită la începutul anilor 2010 de Lénárd András întreprinzător din secuime, și Világi Oszkár din Slovacia, respectiv Institutul de Pensii al Bisericii Reformate din România. Deși cantitatea de energie electrică generată de centrală nu atinge cotele preconizate ani de-a rândul, iar piața de energie alternativă s-a schimbat și ea nefavorabil, în 2015, MVM Partner Bucharest SRL, o filială a utilității publice maghiare, Magyar Villamos Művek Zrt. a cumpărat pachetul de acțiuni al firmei (numită pe atunci Hivatalos SRL) în proporție de 90%.

A prins cel mai rău an al companiei

Compania, al cărei nume a fost schimbat în MVM Future Energy Technology SRL în urmă cu câțiva ani, a făcut până acum pierderi în fiecare an, dar a închis anul 2018 cu cifre brutale: cu o cifră de afaceri de 319.000 EUR, a înregistrat o pierdere de 6,2 milioane de euro, în timp ce avea 20 milioane euro datorii. Mezei, inginer de construcții de profesie, ne-a dezvăluit că a lucrat ca director tehnic la companie, dar ulterior și-a pierdut locul de muncă. Între timp sunt multe semne de întrebare și cu privire la situația financiară a partidului: în 2018 Autoritatea Electorală Permanentă a examinat finanțele partidului PCM din perioada 2015- 2017. Potrivit unui raport postat pe site-ul autorității, documentele privind veniturile și cheltuielile partidului nu erau în regulă. De exemplu, în 2017 în contul partidului figurau 18.000 lei, dar jumatate din sumă nu au putut fi justificate. De asemenea, partea de cheltuieli a fost incompletă- pentru o parte din suma de 8.000 de lei, reprezentând cheltuieli, nu au putut prezenta facturi.

Nu a fost timp pentru rezolvarea deficiențelor lăsate de fostul președinte de partid.

Nici rapoartele anuale de venit și cheltuieli cerute de Legea 334/2006 a partidului nu au fost încărcate, iar elementele de meniu ale partidului de pe site-ul Autorității Electorale Permanente sunt necompletate. „Știm că au existat deficiențe. Acum, să punem la punct contabilitatea, materialele de care avem nevoie, vrem să ajungem la deplină legalitate. Nu dorim să facem nimic care să restricționeze accesul la finanțele partidului „, a spus János Mezei, adăugând că nu au putut acționa în această privință din lipsă de timp. Potrivit președintelui PCM, deficiențele sunt atribuite lui Zsolt Biró, care a demisionat în noiembrie 2018, astfel că „această schimbare nu a survenit întâmplător”.

Sursa: https://atlatszo.ro

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here