Romsilva, despre cazul angajatului agresat și amenințat cu moartea pe raza Ocolului Silvic Borca

0
342

Mihai B., maistru de vânătoare la Ocolul Silvic Borca din cadrul Direcției Silvice Neamț, a fost victima unei agresiuni duminică, 15 septembrie, în timpul unei acțiuni de observare a faunei și de verificare a punctelor de monitorizare pe raza Fondului cinegetic 23 Sabasa. (click aici pentru articol)

Maistrul de vânătoare a fost oprit seara, în jurul orei 20:00, pe un drum forestier, de către un grup de peste zece persoane, în urma agresiunii fizice fiindu-i furată arma de serviciu. Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, amenințându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reușit să se refugieze în pădurea alăturată și a apelat numărul de urgență 112, când a intrat în aria de acoperire a rețelei de telefonie mobilă.

Ulterior, arma de serviciu a maistrului de vânătoare, o carabină, a fost predată la Postul de Poliție al orașului Frasin, în județul Suceava.

Această agresiune survine la câteva zile după ce un alt angajat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Răducu G., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Pașcani, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

”Este al doilea caz de agresiune asupra unui angajat al Romsilva în doar câteva zile. Îi vom oferi colegului nostru tot sprijinul și îi dorim să se recupereze cât mai repede. Săptămâna trecută am pierdut un coleg de la Direcția Silvică Iași, care a fost ucis în timp ce asigura paza pădurii. Vă asigur că în aceste momente dificile, tot corpul silvic este unit și vom asigura integritatea fondului forestier cu același profesionalism.

Atacurile permanente asupra întregului
personal silvic făcut de unele organizații cu alte interese a condus la un val
de violențe asupra profesioniștilor care au apărat, apără și vor apăra pădurea
românească.

Fac un apel la opinia publică să se delimiteze de atacurile concertate împotriva personalului silvic ca un întreg.

Ca director general îmi declar toleranță zero
și voi lua măsuri ori de câte ori un salariat nu-și va îndeplini corespunzător
atribuțiile de serviciu. Dar este păcat să blamăm întregul corp silvic pentru
unele accidente întâmplate în activitatea noastră.

Mulțumesc autorităților publice ale statului român care în această perioadă au fost alături de noi și am reușit, conform competențelor legale, să ne îndeplinim atribuțiile de serviciu” a transmis directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe MIHĂILESCU.

În ultimii cinci ani și jumătate, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva s-au înregistrat 178 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, urmare a întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale, precum și a procesului de preluare în pază a unor păduri aflate în alte forme de proprietate, care nu aveau asigurate servicii silvice.

În numeroase cazuri, din cauza rănilor grave provocate de agresori, au fost necesare perioade de spitalizare pentru personalul Romsilva agresat.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3.136.000 hectare fond forestier proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice pentru alte circa 1.126.000 hectare fond forestier aflat în alte forme de proprietate.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR –
ROMSILVA

București, 17.09.2019

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here