Un permis auto expirat egal un concediu ratat

0
600

Ti-ai facut planuri de vacanta, de-abia astepti sa te plimbi cu masina prin Europa, sa dai talpa pe soselele lor impecabile. Ai avut grija sa lasi pe cardul bancar cate ceva pentru concediul la care visezi de un an, ti-ai descarcat aplicatii cu trasee, totul e pregatit mai ceva ca lansarea unei navete spatiale.

Dar permisul auto ti l-ai verificat? E valabil? Nu de alta, dar ar fi pacat sa figurezi printre soferii ghinionisti (si uituci) care, odata ajunsi la granita, fac cale intoarsa pentru ca nu pot iesi din tara fiindca au permisul auto expirat.

Vezi sa nu te prinda vacanta cu permisul de conducere expirat sau in pragul expirarii

Verifica-l din timp, astfel incat, daca e nevoie, sa-l poti preschimba fara sa-ti dea planurile de vacanta peste cap.

Pe www.i-drpciv.ro gasesti toate informatiile la zi despre actele si procedura de preschimbare a permisului auto.

Pe scurt, vei avea nevoie de: o cerere editata informatic la ghiseu, actul de identitate – in original si copie – dovada platii contravalorii permisului de conducere, permisul de conducere in original, fisa medicala avizata de catre organele competente.

Permisul auto trebuie preschimbat si in cazul in care titularul si-a schimbat numele, dupa casatorie. Tot pe site-ul www.i-drpciv.ro gasesti documentele necesare pentru a primi un nou permis de conducere, pe noul nume.

Nu lasa preschimbarea permisului pentru saptamana in care iti expira. Preocupa-te din timp, mai ales ca, potrivit noului cod rutier, poti incepe demersurile cu 2 luni inainte de data expirarii.

Amenzi usturatoare

Grija permisului in termen nu tine doar de vacanta in strainatate. Soferii prinsi ca circula cu permisul auto expirat primesc amenzi grele – peste 1100 lei. In tarile Uniunii Europene, amenda poate ajunge la 1000 de euro, sau chiar mai mult.

Nu ai carnet inca? Nu sta pe ganduri

Daca pana acum, din diverse motive, nu ti-ai luat permisul auto, a sosit momentul sa incepi pregatirea. Multi spun ca partea practica e cool, dar cu teoria e mai complicat. In realitate, nu e greu, daca stii locul in care pregatirea teoretica e cea mai usoara. Daca vrei sa inveti repede si placut o poti face prin chestionare auto drpciv, unde ai absolut toate informatiile, teste, dar si exemple de greseli frecvente, pe care tu le poti evita.

Daca ai impresia ca in Romania examenul pentru permisul auto e un cosmar, nu uita ca in unele tari, cum ar fi Japonia, Finlanda sau Danemarca, proba de traseu poate semana cu un spectacol de cascadorie. Candidatii trebuie sa faca tot felul de manevre, intre care sa conduca formand cifra 8, ori sa mearga cu spatele intr-o curba in S.

Limitele de viteza difera

Daca tot vorbim de vacante in Europa, un alt sfat util pentru soferii amatori este sa se informeze in legatura cu limita de viteza din tarile prin care circula. In general, pe autostrada, in tarile Uniunii Europene limita de viteza ete 120 sau 130 de km pe ora. In Germania, nu exista limita de viteza, dar se recomanda maximum 130 km pe ora. In zonele rurale, viteza maxima este 80-90 de km pe ora, in functie de tara, iar in orase nu mai mult de 50 de km pe ora.

Articolul Un permis auto expirat egal un concediu ratat apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here