Laserul de la Magurele, intre pericolul anarhistilor #rezist si interesele Occidentului

0
414

Declaratia lui Gerard Mourou vine ca o adiere calda dupa tsunamiul MCV-ist al Comisiei Europene. „Romania a facut ceva spectaculos la Magurele”, zice proaspatul castigator al Premiului Nobel pentru Fizica, cu referire la cel mai puternic laser din lume, construit langa Bucuresti, si care va fi dat in folosinta in primavara lui 2019. Cunoscut om de stiinta, francezul arunca, insa, si o nada: „Vom realiza lucruri iesite din comun”. Tocmai acest plural da de gandit, caci sub umbrela lui se ascund interesele mai multor natii in legatura cu proiectul ELI-NP.

Intre razboaiele din PSD si sesizarile Parlamentului de la Bruxelles, dincolo de raportul MCV si recomandarile Comisiei de la Venetia, aflam ca Romania are si parti bune. I-auzi ce spune Occidentul, ca suntem buni la fizica, facem un laser cum n-a mai vazut planeta, de 10 PetaWatt (PT) putere, „ceva incredibil, demn de paginile New York Times”.

In primavara, superlaserul va fi gata

Mourou a vorbit pentru „edupedu.ro” despre proiectul de la Magurele, cuvintele sale redau maretia lucrarii si arata cat de valorosi sunt cercetatorii romani. „Voi incepe sa lucrez cu fizica nucleara folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume. In primavara, ELI-NP va fi gata si va produce 10 PTW, ceea ce va reprezenta un record mondial in domeniul laserelor. Vom realiza lucruri iesite din comun. Daca ai asa ceva, ELI-NP atrage oamenii de stiinta inapoi in tara, cei plecati acum vor reveni. Dar vor fi atrasi si cercetatori straini de top”. Suntem convinsi ca platforma Magurele atrage si va atrage oameni de stiinta straini, nu negam, problema e ca atrage si va atrage si o alta categorie de straini. Si astia nu prea au legatura cu stiinta, pe ei mai degraba ii va interesa exploatarea (economica, dar si de orice alt fel!) laserului. Deja Gérard Mourou vede „numeroase oportunitati in privinta acestui proiect, pentru ca laserul romanilor este singurul care opereaza cu fizica nucleara. Se numeste Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics. ELI-NP”.

Securitatea nationala, in pericol

Romania va deveni, daca nu este deja, o tinta. E sigur, sa nu ne indoim. De fapt, singurul lucru de care ne putem indoi e asigurarea securitatii. Intr-o tara aflata in pragul haosului social, cu presiuni uriase pentru instalarea justitiei anarhiei #rezist si o dreptate a neomarxismului, intrebarea care se pune e „cine poate garanta siguranta Romaniei?” Partenerii externi au cu totul si cu totul alte interese, iar Serviciile interne sunt implicate in lupte pentru putere. Statul paralel vrea bani, face bani, nu are in plan securitatea nationala. (Nicholas Cezar).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here