Un președinte subordonat serviciilor secrete

0
436

Nu mi se pare deloc de neglijat faptul că președintele României ar proveni din rezerva de cadre a serviciilor.

De altfel, legea prevede sancțiuni drastice asupra carierei politice, însă în cazul președintelui Iohannis, acest subiect a fost ocultat. Serviciile nu s-au constituit doar pe atragerea familiilor, amicilor, rețelelor de influență, ci pe majoritatea celor din actuala clasă politică. Ieșirea președintelui în stradă, alăturându-se manifestanților, orice idealuri ar reprezinta aceștia, arată că omul din fruntea statului vrea destabilizare și nu poate gestiona funcția. Un asemenea comportament poate fi regăsit identic la nivelul lui N. Ceaușescu. Asumarea unor reprezentări, în realitate nelegale sau abuzive, ca parte cu responsabilități, de către președinte arată fără dubiu că serviciile conduc statul român ca pe o turmă de vite.

Plecarea președintelui Klaus Iohannis din fruntea statului și reformarea masivă a serviciilor ar putea scoate din inerție România. Prin tot ce face și afirmă, actualul președinte se dovedește un om al sistemului, în sensul negativ al acestei afilieri. Statul civil, european, național se află în colaps aici și acum. În toți acești ani ai mandatului președințial nu am avut decât o condiționare de către servicii a guvernării și administrării generale. Reprezentând o forță numerică aptă să mobilizeze milioane de persoane din zona credibilă, serviciile se văd în fața reformei și a perspectivei de-a fi supuse controlului civil. Avem servicii secrete pentru toată Europa, la concurență cu țările în descompunere, iar acest fapt este unul dramatic pentru democrația și statul de drept din România. Aceste servicii pot confecționa președinți, premieri și magistrați.

Klaus Iohannis nu reprezintă doar un eșec politic, ci, de-a dreptul, avangarda unei caracatițe care a pus stăpânire pe România. Scoaterea din scenă a unei marionete publice, așa cum se prezintă fostul primar de la Sibiu, nu înseamnă neapărat ascensiunea unor personaje gen Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu. Obiectivele politice democratice sunt strict legate de reformarea serviciilor și restabilirea funcționării unui stat minimal și util cetățenilor. Astăzi Klaus Iohannis este mahărul unor armate nevăzute, cu adevărat amenințătoare, o adevărată problemă. Este nevoie de un om politic supus mecanismului cenzurii publice, în care societatea să nu mai fie bruiată, amenințată și manipulată de către serviciile secrete.

Suspendarea președintelui este chiar un subiect de actualitate pentru toți cei care vor reformă în România. Șansa lui Klaus Iohannis ar fi fost de a denunța statul securistic al fostului președinte Traian Băsescu, cu eforturi în direcția democrației reale. Nu a făcut-o, fiind un captiv al mentalităților concentraționare și al tehnicilor de manipulare. Plecarea din fruntea României a lui Klaus Iohannis ar trebui să fie succedată de o reducere la mai mult de jumătate din efectivele serviciilor secrete și scoaterea statului din halucinanta ipostază de creditor al totalitarismului.               (Ioan Vieru).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here