Jantele din aliaj: mai frumoase, mai usoare si mai sigure

0
908

Popularitatea jantelor din tabla este in cadere libera: din in ce mai multi automobilisti renunta la ele in favoarea unor jante aliaj  – mai ales cei tineri, care sunt adeptii „stilului sportiv” de a conduce. Sub aspect estetic, un set de jante din aliaj de duraluminiu sau magneziu reprezinta un upgrade evident, pentru ca designul acestora este cu mult peste cel al jantelor de tabla care, pentru „tineretul din ziua de azi”, cum ar spune soferii batrani, sunt „de pe vremea bunicii”.

Unul din motivele pentru care automobilistii tineri prefera jantele din aliaj este acela ca acestea sunt folosite la masinile de curse – atat in marile premii de Formula 1, cat si in raliuri sau la Le Mans. In ziua de azi, un automobil de curse echipat cu jante de tabla este pur si simplu ceva de neimaginat!

Trebuie insa spus din capul locului ca nu designul este principalul avantaj al jantelor de aliaj, ci functionalitatea. Duraluminiul – aliaj in componenta caruia intra, pe langa aluminiu, si cupru, magneziu, fier, mangan, nichel, zinc, crom, vanadiu, silicu, etc (exista nenumarate „retete” de fabricatie, care mai de care mai sofisticata) – este nu numai mai usor decat otelul de calitate medie (din care sunt facute jantele de tabla) ci si mult mai rezistent la socuri, la incovoiere, la intindere, la torsiune etc. In plus, ca si otelul, duraluminiul poate fi tratat termic! Jantele din aliaj sunt, de obicei, mai „decoltate” (adica au decupaje mari) decat cele din tabla, asigurand astfel o mai buna racire a discurilor de frana. Ca veni vorba, pasionatii curselor de Formula 1 isi amintesc ca, in urma cu mai bine de doua decenii, fostul campion mondial Mika Hakkinen, intrebat care este  cea mai importanta componenta a unul monopost de F1, a raspuns scurt: „FRANELE!”

Fiind cu mult mai usoare decat „suratele” lor din tabla, jantele din aliaj sunt preferate acestora si pentru ca permit o scadere a greutatii totale a automobilului. Acest fapt se traduce atat prin scaderea consumului de combustibil si a nivelului noxelor emise, cat si printr-o mai buna manevrabilitate si o mai buna tinuta de drum, pentru ca rotile mai usoare au o inertie mai mica. Daca doriti sa aflati mai multe amanunte, duceti-va la unul din cele patru puncte de lucru pe care Auto Soft  le are in Bucuresti – meseriasii de acolo au ce sa va spuna!

Articolul Jantele din aliaj: mai frumoase, mai usoare si mai sigure apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here