Sentinta soc a Judecatoriei Ploiesti: OMV Petrom SA, gasita vinovata de ucidere din culpa in cazul Furcelea

0
871

Copil-de-10-ani-gasit-decedat-langa-sonda-de-extractie-titei-nrJudecătoria Ploiești a dat sentința în dosarul în care familia unui copil din comuna prahoveană Ariceștii Rahtivani a făcut plângere penală împotriva companiei OMV Petrom SA, ca urmare a decesului băiatului lor. Societatea OMV Petrom S.A. a fost găsită vinovată pentru ucidere din culpă, deoarece minorul s-a intoxicat cu gaze de sondă, lucru care i-a fost fatal. Decizia, însă, poate fi contestată.

Magistrații au stabilit ca OMV Petrom să fie sancţionată cu amendă penală în valoare de 380.000 de lei și că trebuie să plătească și daune morale părinţilor şi fraţilor victimei, în valoare de 135.000 de euro.

Pe 28 februarie 2014, Marian Furcelea, un băiat în vârstă de numai nouă ani, a fost găsit mort lângă o sondă care nu era protejată de un gard, pe raza comunei Ariceștii Rahtivani.

Medicii legişti au stabilit că moartea copilului a fost cauzată de o intoxicaţie acută, accidentală, cu gaze de sondă.

Iată decizia instanței:

„Solutia pe scurt: In baza art. 192 alin. 1 si 2 c.p. rap. la art. 396 alin. 2 c.p.p., cu aplic. art. 135 – art. 136 c.p., art. 137 alin. 4 lit. c cod penal, condamnă pe inculpata S.C. OMV. Petrom S.A.,, la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 380.000. lei ( 200 de zile amenda, suma corespunzatoare unei zile amenda fiind de 1900 lei ), pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpa. In baza art. 136 alin. 3 – art.138 alin. 1 c.p. aplica inculpatei S.C. OMV. Petrom S.A., pedeapsa complementara a suspendarii activitatii la sonda nr. 536 Aricestii Rahtivani pe o perioada de 6 luni de la data ramanerii defintive a prezentei sentinte. Atrage atentia asupra dispozitiilor art.139 alin.2 c.p.p. în sensul : neexecutarea cu rea credinta a pedepsei complementare dispuse, instanta dispune dizolvarea persoanei juridice. In baza art. 25 c.p.p. , art. 397 c.p.p. si art. 1357 cod civil, admite in parte actiunea civila formulata de partile civile si obliga inculpata S.C. OMV. Petrom S.A astfel : – catre partea civila FURCELEA CONSTANTIN CRISTIAN, (avand calitate de tata al defunctului), la plata sumei de 35.000 euro cu titlu de daune morale – catre partea civila FURCELEA ELENA, (avand calitate de mama a defunctului), la plata sumei de 35.000 euro cu titlu de daune morale – catre partea civila FURCELEA VIOLETA, (avand calitate de sora a defunctului), la plata sumei de 13.000 eur cu titlu de daune morale – catre partea civila FURCELEA ANTONIA NICOLETA,(avand calitate de sora a defunctului), la plata sumei de 13.000 euro cu titlu de daune morale – catre partea civila FURCELEA MIHAI ALEXANDRU, (avand calitate de frate al defunctului), la plata sumei de 13.000 euro cu titlu de daune morale – catre partea civila FURCELEA ADRIAN CONSTANTIN, (avand calitate de frate al defunctului), la plata sumei de 13.000 euro cu titlu de daune morale – catre partea civila FURCELEA CATALIN COSMIN, (avand calitate de frate al defunctului), la plata sumei de 13.000 euro cu titlu de daune morale În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă inculpata la plata sumei de 12000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.03.2018.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here