Sute de mii de metri pătraţi de teren privat, expropriaţi pentru modernizarea a patru drumuri judeţene

0
870

Patru drumuri județene din Prahova, având mai bine de 60 de kilometri, vor fi modernizate și aduse la standarde demne de secolul în care trăim în următorii ani, cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Consiliul Județean Prahova a demarat procedurile pentru exproprierea a aproximativ 250.000 de metri pătrați de terenuri private aflate în proprietate privată, care sunt în coridorul de expropriere al investițiilor publice.
Este vorba despre două proiecte europene, unul destinat modernizării și reabilitării drumului DJ720, care face legătura între Florești – Filipeștii de Pădure – limita cu județul Dâmbovița, iar celălalt vizând alte trei drumuri județene din zona de sud-est și est a Prahovei – DJ102K, DJ 102D și DJ 100C.
Pentru cele două proiecte de investiții în infrastructura rutieră, autoritatea județeană a depus dosarele în vederea obținerii finanțării la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, ambele proiecte fiind în etapa de evaluare tehnică.

Pentru promovarea celor două proiecte care vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional, Consiliul Județean Prahova a încheiat acorduri de parteneriat cu localitățile aflate pe traseul celor patru drumuri județene. Pentru modernizarea DJ 720 – cu Florești și cu Filipeștii de Pădure, iar pentru celelalte patru drumuri județene din estul și din sud-estul Prahovei, cu orașele Mizil și Urlaţi și cu comunele Baba Ana, Ceptura, Ciorani, Fîntînele, Fulga, Sălciile şi Vadu Săpat.
Acum autoritatea județeană are nevoie de asigurarea serviciilor de consultanță, de asistență, dar și de reprezentare pentru a dobândi, prin expropriere, imobilele aflate pe coridorul de expropriere al celor patru drumuri județene care vor fi modernizate cu fonduri europene.
Pentru DJ 720 (foto 1), care leagă Floreștiul de limita județului Prahova cu Dâmbovița pe o distanță de circa 15 kilometri, ar fi nevoie de transmiterea dreptului de proprietate către autoritatea județeană pentru circa 500 de imobile-terenuri, pentru toate acestea fiind nevoie de intabularea dreptului de proprietate, de servicii cadastrale, dar și de o eventuală reprezentare a CJ Prahova, în calitate de expropriator, în toate litigiile formulate de către persoanele care vor fi expropriate de pe o suprafață estimată la 66.899 de metri pătrați.
Starea drumului județean 720, dar și podurile care se află pe acesta, se află într-o stare de degradare avansată, fiind nevoie de lucrări ample de refacere și de modernizare. Acest sector de drum aflat pe raza județului Prahova nu mai corespunde valorilor de trafic actuale, prin această investiție finanțată prin POR urmărindu-se asigurarea unui trafic rutier în condiții crescute de siguranță.
Pentru modernizarea traseului regional 3 – tronsonul Prahova – DJ 102K, 102D și 100C (foto 2) este nevoie de aceleași servicii de consultanță și reprezentare juridică pentru exproprierea terenurilor aflate pe coridorul lucrării de infrastructură, adică pe raza localităților Mizil, Urlaţi, Baba Ana, Ceptura, Ciorani, Fîntînele, Fulga, Sălciile şi Vadu Săpat.
Fiind vorba despre mai multe drumuri județene în lungime totală de circa 46 de kilometri, pe coridorul de expropriere ar fi mult mai multe terenuri care ar trebui să treacă în administrarea Consiliului Județean Prahova în urma definitivării procedurilor legale.
Zona estică a județului Prahova – în care se află cele trei drumuri județene care ar urma să fie modernizate cu bani europeni – cuprinde inclusiv Parcul Industrial Urlați, podgorii renumite aflate pe Drumul Vinului și zone în care se pot dezvolta mai mult activitățile piscicole existente.
Și pe aceste drumuri județene sunt probleme atât la carosabil, cât și la podurile și la podețele aflate pe trasee, existând denivelări și gropi care nu permit un trafic în siguranță și confort.
În cazul celor trei drumuri județene din est și sud-est, suprafața coridorului de expropriere este de aproape 178.000 de metri pătrați.( http://ziarulprahova.ro ).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here