Ce caracteristici prezintă peleții de calitate superioară și cum îi recunoști?

0
308

Atunci când optezi pentru încălzirea locuinței cu ajutorul unei centrale termice pe peleți, trebuie să îți asumi faptul că trebuie să cercetezi puțin piața pentru a găsi combustibil de calitate superioară. Există o mulțime de furnizori de peleți pe piața din România, însă nu toți oferă peleți de calitate premium, peleți de care tu ai nevoie pentru a spori durata de viață a centralei termice.

Astăzi vei învața cum alegi corect peleții, cum îi deosebești pe cei de calitate precară de cei de calitate premium și alte detalii super interesante. Ține minte! Dacă faci alegerea bună de la început, centrala ta va fi eficientă, va oferi randamentul termic de care ai nevoie și nu se va defecta.

Care sunt clasele de calitate ale peleților?

Despre peleti, înainte de a-i achiziționa, trebuie să știi că se împart în trei clase de calitate și anume :

  • clasa de calitate A1

Vorbim de cea mai calitativă clasă. Peleții care se regăsesc aici produc cea mai scăzută cantitate de cenușă și au cea mai mare putere calorică.

  • clasa de calitate A2

Despre clasa de calitate A2 trebuie să știi că se folosește în cele mai multe dintre cazuri pentru arderea în instalații mari. Ea produce o cantitate mult mai însemnată de cenușă.

  • clasa de calitate B

Din această clasă de calitate, fiind cea mai slabă din punct de vedere al calității, fac parte peleții cu o putere calorică mult mai mică, producători a unei cantități foarte mari de cenușă.

Cum verifici calitatea peleților?

Există câteva trucuri cu ajutorul cărora poți verifica calitatea peleților pe care îi achiziționezi. Dacă nu ești sigur de calitate peleților de la un producător anume, cumpără un sac și supune conținutul la următoarele probe.

  1. Testul umidității

Introdu peleții într-un vas cu apă. Dacă aceștia se vor lăsa la fundul vasului și se vor dizolva greu, înseamnă că sunt de calitate superioară. În caz contrar, dacă peleții plutesc și se dizolvă, să știi că nu sunt de cea mai bună calitate.

2. Testul spargerii

Aruncă peleții de la o distanță de aproximativ un metru pe jos. Dacă aceștia se sparg rapid, să știi că densitatea lor este una mică, deci nu sunt de cea mai bună calitate.

În caz contrar, dacă rămân intacți, ai făcut cea mai bună achiziție.

Ce ai mai putea face ca și test este să verifici câți peleți consumă centrala ta într-un interval x de timp. Dacă are nevoie de o cantitate însemnată pentru a funcționa, atunci să știi că nu ai făcut cea mai bună alegere.

De asemenea, atenție și la cantitatea de cenușă – dacă este mai mare de 6 sau 7% din greutatea peleților, să știi că nu sunt sunt ce mai bună calitate. Cu cât lasă o cantitate mai mică de cenușă, cu atât sunt mai de calitate și au o putere calorică mai mare.

Având toate aceste informații expuse, vei ști cum să faci alegerea corectă când vine vorba de peleți. Nu fă rabat de calitate dacă vrei să treci această iarnă fără o gaură prea mare în buget.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here