De ce laptopul se mişcă tot mai greu?

0
206
de ce laptopul merge greu

La început, laptopul cu Windows, pentru că aici apar cele mai multe probleme, se mişca foarte bine şi erai mulţumit de performanţele sale. Pe măsură ce au trecut lunile şi tot l-ai folosit ai observat cum începe să încetinească şi pare că nu mai poate să se descurce deloc cu sarcinile pe care i le dai. E un fenomen normal la laptopurile obișnuite şi se poate întâmpla din mai multe motive. Dacă vrei un laptop pe care să lucrezi remote sau de la birou, alege un business laptop refurbished.

Care sunt motivele pentru care un laptop incetinește?

Prea multe aplicaţii în background şi aplicaţii prea multe în Startup

Una dintre cauzele frecvente ale încetinirii vitezei de procesare şi de executare a sarcinilor poate fi numărul prea mare de aplicaţii rămase în fundal. Ca să vezi care sunt toate programele şi serviciile care rulează în fundal şi îţi consumă energie şi din puterea procesorului, din RAM poţi deschide Task Manager cu Ctrl+Alt+Delete, după care alegi Task Manager. Alegi More ca să vezi toate aplicaţiile şi procesele, serviciile care rulează. Vezi care consumă prea mult din RAM, CPU şi închide-le cu End Task după ce le selectezi.

Alt motiv pentru care laptopul se mişca tot mai încet poate fi cel legat de aplicaţiile prea multe care pornesc la deschiderea laptopului şi care rămân acolo şi rulează în fundal. Mergi în Task Manager, click stânga pe Tab-ul Startup şi vezi ce aplicaţii se deschid odată ce s-a terminat procesul de bootare a OS-ului.

Coloana Startup Impact îţi spune ce impact are fiecare aplicaţie în timpul procesului de boot. Cu Disable după ce selectezi programul poţi să îl opreşti să mai fie executat la deschiderea laptopului.

Lipsa actualizărilor şi prezenţa malware, fişiere temporare prea multe şi lipsa defragmentării HDD-ului

Laptopul se mişcă foarte greu şi pentru că n-ai mai făcut actualizări de sistem de multă vreme. De multe ori procesul de actualizare porneşte singur în fundal, se descarcă fişiere mari şi întreg procesul de actualizare şi aplicare a actualizărilor va lua din RAM şi CPU până se termină. Ca să eviţi să ai actualizări automate le poţi trece pe Manual intrând la Actualizare Sistem şi setând actualizările să nu se mai facă automat. Cel mai bine este să actualizezi OS-ul când ai timp şi să eviţi orice fel de probleme.

De foarte multe ori laptopul încetineşte pe neaşteptate şi pentru că ai un malware, un virus care a reuşit să treacă de antivirus, dacă ai, şi de firewall. În acest caz e simplu să scapi de el. Scanezi rapid laptopul cu o soluţie puternică antivirus de top şi după ştergi fişierele maliţioase găsite.

Dacă e vorba de un virus mai agresiv care îţi pune stăpânire pe tot sistemul va trebui să cauţi soluţii specifice pe Internet, să foloseşti Safe Mode-ul OS-ului şi să reinstalezi într-un final tot sistemul de operare, nu înainte de a face un backup al datelor importante, câte poţi din ele, dacă nu ai cum să scapi de malware, viruşi etc.

Alte cauze ale laptopului care încetineşte din senin pot fi fişierele temporare prea multe, corupte, cu erori, pe care le poţi şterge uşor, le găseşti în foldere speciale de sistem Temp, Temporary Files etc, lipsa defragmentării la HDD-uri, pe care trebuie să o faci periodic manual sau să o setezi să ruleze automat ca să permiţi o găsire mai rapidă a fişierelor pe HDD, îmbătrânirea HDD-ului-aici îl poţi înlocui cu un SSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here