Contractele cu un OIREP, avantajoase pentru operatorii economici care aduc pe piata ambalaje

0
199

Operatorii economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere sau care dau spre inchiriere, cu titlu profesional, ambalaje, dar si cei care introduc pe piata produse ambalate sau care supraambaleaza produse ambalate in vederea revanzarii, sunt obligati sa raporteze, sa recicleze si sa valorifice deseurile de ambalaje.

Acest lucru este prevazut de lege si este o masura dispusa prin strategia pentru economia circulara de la nivel UE. Companiile din Romania trebuie sa respecte prevederile normative, dar pentru ca intreg procesul sa fie unul mai facil, pot alege sa colaboreze cu OIREP. O Organizatie de Indeplinire a Raspunderii Extinse a Producatorilor preia responsabilitatea din sarcina operatorului economic sarcinile ce tin de colectarea, raportarea, reciclarea si valorificarea deseurilor provenite din ambalaje. Afla detalii!

 

Evidenta deseurilor de ambalaje introduse pe piata, o cerinta obligatorie pentru operatorii economici

In contextul in care intreaga planeta se sufoca de cantitatea uriasa de ambalaje produsa la nivel global, operatorii economici din UE sunt obligati sa tina evidenta deseurilor de ambalaje pe care le introduc pe piata, sub diverse forme. Evidenta trebuie sa fie una cat mai clara, detaliata in functie de tipul de material: sticla, plastic, hartie, carton, lemn, dar si in functie de tipul de ambalaj: primar, secundar, tertiar sau de cantitati. Legea prevede anumite cote de reciclare ce trebuie atinse, iar operatorii economici sunt obligati sa raporteze lunar la Administratia Fondului de Mediu cantitatile reciclate in functie de tipurile de deseuri. Prin contractarea unui OIREP (fostul OTR – Organizatie de Transfer de Responsabilitate), operatorii economici isi pot reduce semnificativ costurile necesare pentru reciclarea propriilor deseuri. OIREP-urile prelucreaza un volum foarte mare de deseuri provenite din ambalaje si au experienta in valorificarea lor.

 

Atingerea tintelor prevazute de lege implica un efort organizatoric si financiar foarte mare

Daca pana in anul 2019, operatorii economici care aduceau pe piata ambalaje aveau sanse sa isi atinga cotele de recilare, prin colectarea directa, odata cu modificarile legislative a ultimilor ani, lucrurile nu mai sunt atat de simple. Tot mai multi dintre ei sunt incurajati sa incheie contracte cu organizatiile de transfer de responsabilitate, care implementeaza obligatii privind raspunderea extinsa a producatorului. Fostele OTR-uri pot gestiona aceste procese mult mai usor, avand experienta cu un volum mare de deseuri. Pentru societatile economice directe se impune un efort mare, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere organizatoric. Este aprape imposibil sa recuperezi de pe piata propriile deseuri provenite din ambalaje si sa atingi cotele impuse de UE, in lipsa unui OIREP care sa te ajute cu gestionarea proceselor. Daca alegi sa nu inchei un contract cu un OIREP, astazi pare absolut necesar sa angajezi personal intern.

 

Ecologic3rambalaje.ro are experienta in gestiunea de deseuri ambalaje: lucreaza cu 3500 de clienti

Din randul tuturor organizatiilor de indeplinire a raspunderii extinse a producatorilor de pe piata din Romania, se diferentiaza Ecologic3rambalaje.ro, succesorul celui mai vechi OTR din tara noastra.

Are un portofoliu ce include peste 3500 de colaboratori, pentru care – in baza unui contract de prestari servicii – indeplinesc obiectivele de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje, prevazute in legislatie. Costurile colaborarii cu Ecologic3rambalaje.ro pentru gestionea de deseuri ambalaje sunt mult mai mici decat valoarea penalitatilor pe care compania ta ar fi nevoita sa le suporte in cazul nerespectarii legislatiei.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here