Guvernarea Iohannis – PNL intoarce Romania in decembrie 1989

0
220

(Preluare – Contele de Saint Germain):

Vă mai amintiţi comunicatul lui Nicolae Ceauşescu din 18 decembrie 1989? Ceauşescu abia se întorsese din Iran, şi revolta de la Timişoara se agrava nepermis de mult pentru el şi regimul lui. A apelat în acea situaţie limită la argumentele cu cel mai mare impact emoţional şi mobilizator asupra populaţiei, argumentele naţionalismului exacerbat, dus până la limita extremismului, invocate de regulă doar în momente excepţional de tensionate, când ţara e în prag de război.
Dacă o să revedeţi acum acel discurs, vă promit tuturor celor care l-aţi ascultat live la momentul rostirii lui că veţi avea o dublă revelaţie:
Discursul a avut mult mai multă substanţă şi mesaj subliminal decât am perceput noi atunci;
O mulţime de elemente din acel discurs see regăsesc în rostirile recente ale lui Klaus Iohannis.
Deşi revelaţia a) ar merita o analiză specială, ca să realizăm cât de diferit poate fi înţeles un eveniment la o distanţă de 30 de ani de la producerea lui, mă voi limita în acest articol doar la comentarea revelaţiei b).
Spunea Ceauşescu:
„Din datele de care se dispune in prezent se poate declara cu deplină certitudine că aceste acţiuni […] au fost organizate şi declanşate în strânsă legătură cu cercuri iredentiste, şoviniste. Scopul acestor acţiuni antinaţionale a fost acela de a crea condiţiile dezmembrării teritoriale a României. […] Cele întâmplate la Timişoara constituie acţiuni organizate din timp de cercuri reacţionare, agenturi de spionaj străine…”
Spunea Iohannis:
„PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Victor Orban, în schimbul acestei inţelegeri?”
Deci:
Iohannis spune că trădarea PSD a fost organizată în birouri secrete, în legătură cu Victor Orban, adică exact ce spunea şi Ceauşescu, anume că acţiunile de la Timişoara au fost organizate în strânsă legătură cu cercuri iredentiste, şoviniste;
Iohannis spune că scopul acţiunii antinaţionale a PSD a fost „să dea Ardealul ungurilor”, adică aproape identic cu ce declara şi Ceauşescu, anume că scopul acestor acţiuni antinaţionale a fost acela de a crea condiţiile „dezmembrării teritoriale a României”.
Ceauşescu mai făcea referire în discursul lui la „agenturi de spionaj străine” care au complotat împotriva României. Şi Iohannis, dacă ne amintim bine, a folosit tema asta: „Cine știe ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea acolo, cu evrei”.
Ce să înţelegem din asemănările de mesaj şi de retorică semnalate mai sus? Că preşedintele Iohannis se inspiră în discurs şi argumentaţie din preşedintele Ceauşescu? Sau, ceva mult mai grav, că preşedintele Iohannis dovedeşte puternic, în acest al doilea mandat al său, că Ceauşescu l-a inspirat şi prin comportamentul său dictatorial.
La momentul celebrului discurs al lui Ceauşescu din decembrie 1989, România avea o singură televiziune, care funcţiona, strict în folosul dictatorului, 2 ore pe zi.
Iohannis urmăreşte şi el un control cât mai strict, şi in interes personal, al mijloacelor de comunicare în masă.
Situl „Justiţiarul” extrem de incomod pentru preşedinte, a fost închis de două ori în mai puţin de o lună.
De la televiziunea B1TV au fost daţi afară, scurt, fără preaviz, doi realizatori importanţi (Sorina Matei şi Andrei Bădin) care încercau, în limita posibilităţilor, să ţină sus steagul onestităţii ziaristice. E drept, asta însemna să critice şi guvernul, şi pe preşedinte, ceea ce nu s-a mai înghiţit. Out! Dar ştiţi sub ce pretext (apropo de „agenturili” lui Ceauşescu)? Ne explică chiar patronul B1TV, într-un comunicat oficial al postului: „… Nu în ultimul rând, apreciem când o prestigioasă agenție de presă, Sputnik, laudă un fost realizator de programe de la B1 TV (referire la Sorina Matei). Ne scutește de alte comentarii”. Adică, spus mai pe româneşte, iohanneşte, orbaneşte, Sorina Matei era, omul ruşilor, frate! De-asta a fost rejectată de la B1TV, din patriotism. Din drag pentru capitalism şi ură pentru comunism.
Nu pot să nu mă refer, in încheiere, şi la Realitatea TV. Unde a fost uns realizator de talk-show-uri un obscur fost partener de emisiuni al lui Mircea Badea, Oreste Teodorescu. Omul, se pare, şi-a atins visul vieţii. Şi anume să-i ia locul lui Rareş Bogdan şi, mai mult decât atât, aproape imposibil de imaginat, chiar să-l depăşească la fanatism şi gongorism.
După o emisiune, acum trei seri, în care Mircea Dinescu l-a făcut praf, radiografiind fără menajamente şi cu un umor nebun idioţeniile în cascadă ale lui Klaus Iohannis (idolul lui Oreste), domnul Teodorescu şi-a luat revanşa ieri, înconjurându-se doar de invitaţi ultrahaştagişti. Printre care era şi un domn arogant, tuciuriu, grăsuţ, cu serioase lacune de vocabular (care, se pare, a şi primit o emisiune la B1TV -păi cum, tocmai vorbirăm?!!!) care a declarat, nici mai mult nici mai puţin, că discursul lui Klaus Iohannis despre vânzarea Ardealului a fost unul genial şi salvator.
Nimeni din platou nu l-a contrazis, ceea ce înseamnă că lucrurile aau fost puse in ordine. Funcţionează. Tac (de ruşine?) alde Liiceanu, Pora, Cornea, Cărtărescu, dar, nimeni nu e de neînlocuit! Iată că apar noi talente, noi speranţe, care bat la porţile lumii curate pe care o construiesc liberalii dimpreună cu Klaus Iohannis.
Cenzurarea şi aservirea mediei, exacerbarea naţionalismului primitiv. Acestea sunt soluţiile preşedintelui României (din 2020, nu din 1989!), la fragilitatea momentului istoric actual. Gesturi disperate de împărat gol, care simte apropierea unui deznodământ previzibil şi implacabil. O repetare deplorabilă a istoriei.
Ave Klaus imperator, Ceauşescu te salută!

Articolul Guvernarea Iohannis – PNL intoarce Romania in decembrie 1989 apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here