Referendumul, da, dar doar pentru „căței”

0
226

Referendumul din luna mai în care populația s-a pronunțat majoritar împotriva ordonanțelor de urgență în domeniul justiției este interpretat acum după bunul plac de USR și PNL. Deputata USR Cosette Chichirău a declarat că susține o eventuală ordonanță de urgență care să desființeze Secția Specială de anchetare a magistraților, asta în contextul în care la referendumul din mai alegătorii s-au pronunțat împotriva ordonanțelor în justiție.
Cosette Chichirău consideră că o eventuală OUG privind desființarea Secției Speciale nu ar fi contrară referendumului și a găsit propria interpretare. ”Sinceră să fiu, mă aștept la o Ordonanță de Urgență. Ca să clarificăm sensul referendumului, unde populația a votat ca să nu se mai dea OUG-uri în domeniul justiției: ideea este să nu restrângi independența justiției, dar un OUG în justiție, care ar desființa Secția Specială ar fi în direcția contrară, adică în direcția bună”, a declarat deputata USR la RFI.
”OUG-uri care fac bine eu zic că acționează totuși în sensul referendumului și în sensul în care democrația este încurajată. Deci orice măsuri care sunt în spiritul democrației, în opinia mea și a juriștilor, ar putea fi și ar trebui luate prin OUG”, a mai spus aceasta.
Anterior, premierul Ludovic Orban afirma luni că Guvernul va emite o ordonanță de urgență în cazul în care Parlamentul va tergiversa adoptarea proiectului de lege privind abrogarea recursului compensatoriu sau dacă vor fi atacate la Curtea Constituțională.
Întrebat ce măsuri vor fi luate, dacă vor fi atacate actele normative la CCR, Orban a răspuns: „În cazul în care din dorința evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziție, ca și instrument constituțional și anume vom emite ordonanță de urgență”.
Chestionat atunci ce se întâmplă cu faptul că PNL a promis, înaintea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, că nu va adopta ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, Ludovic Orban a replicat: „Suntem într-o situație în care cred că va înțelege toată lumea și nu vom fi nevoiți să dăm ordonanță de urgență, dar suntem obligați să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”. (Ioana Radu ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here