Conferință silvică și masă rotundă la sediul Consiliului Județean

0
188

Este nevoie de un management forestier pe termen lung în județul Harghita! – s-a spus marți, 26 noiembrie, la conferința ce a avut loc la sediul consiliului județean din Miercurea-Ciuc. Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita, o subinstituție a Consiliului Județean Harghita, a invitat profesioniști renumiți, antreprenori importanți și proprietari de terenuri la conferința silvică și masa rotundă ce a urmat.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale celor aproape 30 de ani de activitate a UDMR, a fost reînnoirea și relansarea sistemului de composesorat, care afectează în principal Ținutul Secuiesc. În ultimul deceniu, datorită subvențiilor agricole europene (APIA) și a prețurilor de achiziție relativ ridicate ale lemnului, composesoratele din secuime au reușit să ofere membrilor în mod sistematic beneficii substanțiale. Principala cauză a problemelor o va constitui în curând prețul tot mai scăzut a lemnului, în privința cărora prelucrătorii de lemn ajunși în situație de monopol au putut scade prețurile de achiziție în absența intreprinderilor de prelucrare a lemnului falimentare, sau închise din secuime. Abuzând acum de poziția lor dominantă, stabilesc prețurile în funcție de interesele lor. Ar trebui să ajutăm Oficiul Național al Concurenței cu informații și materiale de fond împotriva marilor companii care domină piața de cumpărare a lemnului – a solicitat participanților la conferință Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita.

În opinia sa, este nevoie de o dezbatere publică cu privire la situația industriei lemnului din județele Harghita, Covesna și Mureș, iar operatorii din industria lemnului din și composesoratele din aceste județe ar trebui să-și unească forțele.

Trebuie să vedem, pe cine putem conta în reînvierea industriei lemnului din Ținutul Secuiesc, deoarece în absența unei industrii locale a lemnului, vulnerabilitatea domeniului nostru public va persista. Este necesar să punem un accent deosebit pe inovație, pe dezvoltarea de produse, în special în domeniul energiei și protecției climei, și să consolidăm baza de cunoștințe din spatele composesoratelot din Ținutul Secuiesc – a declarat președintele Consiliului Județean, Csaba Borboly, la deschiderea conferinței.

Sursa: Ziar Harghita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here