Astazi stam „De vorba cu Emma”

0
1012

Dacă vrei să îți surprinzi partenera cu nenumărate declarații, însă nu simți că ai suficientă inspirație ca să le compui tu însuți, profită de faptul că scriitorii, în special romancierii, au mereu cuvintele magice la îndemână. Dacă iubita ta e pasionată de lectură și, mai ales, de literatura contemporană, va fi peste măsură de încântată să citească – mai ales dacă va fi un cadou primit de la tine – romanul „De vorbă cu emma”, scris de Vitali Cipileagă.

Să ne înțelegem, „De vorbă cu Emma” nu este o carte despre vieți fericite și povești fericite de iubire. Este, mai degrabă, un elogiu adus iubirii în general – atât al iubirii față de celălalt, cât și al iubirii față de oameni, în general, dar și față de sine. Ceea ce face „De vorbă cu emma” este să definească din toate aceste unghiuri noțiunea de dragoste, prin prisma relației complicate, cu suișuri și coborâșuri, dintre Greș și Emma: ce este în momentele bune, în ce se poate transforma în momentele de suferință și, nu în ultimul rând, ce ar trebui să fie de fapt. Un citat grăitor în acest sens, care a atins inimile multor cititori, este:

„S-ar putea ca dragostea perfectă nici să nu existe. Or, perfecte sunt diminețile împreună cu tine. Hai să nu ne pese de vorbele altora. Sunt seci și fără sentiment. Hai să iubim și să fim.”

Ce înțelegem din acest scurt fragment? Că, după multiple încercări de definire și redefinire a ceea ce ar trebui să fie iubirea, autorul, prin prisma vocii personajului său, ajunge la concluzia că noțiunea de dragoste este mult prea vastă ca să fie definită. „De vorbă cu Emma” îți arată că nu e nevoie să stabilești limite apriorice în cuplu pentru a fi fericit și a te simți învăluit de afecțiune și beatitudine. Ceea ce reușește, de fapt, Vitali Cipileagă să facă este să ne convingă că cea mai de folos încercare atunci când iubești este aceea de a nu mai încerca, ci de a iubi pur și simplu.

Ceea ce a încântat peste măsură cu privire la acest roman nu este doar subiectul, ci și naturalețea scriiturii, care îl determină pe cititor să trăiască la unison cu personajele atât momentele de o fericire înălțătoare, cât și pe cele de suferință, întrucât „De vorbă cu Emma” pune în discuție cele mai profunde sentimente, dar și cele mai răspândite printre oameni.

„De vorba cu Emma” – o lectie de psihologie a iubirii adevarate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here