Razboi pe energie. Romania iohaneste

0
374

In timp ce Romania iohaneste intr-o suspecta stare vegetativa, vecinii din Balcani lupta cu toate puterile pentru securitatea energetica. Bulgaria si Ungaria urmeaza exemplul Germaniei si sprijina construirea gazoductului TurkStream, dand, astfel, cu flit indicatiilor Bruxellesului de a nu face afaceri cu Moscova. Serbia joaca si ea un rol major in aceasta ecuatie, chiar daca nu e stat membru UE; sau, din contra, tocmai de asta are o importanta si mai mare, iar intelegerea cu Rusia este reciproc avantajoasa – arme si bani in schimbul accesului pe piata locala a gazelor. De peste Ocean, America priveste neputincioasa cum Berlinul ii intoarce spatele si, cu tafna, ignora oferta („superoferta”, ii zice Washingtonul) facuta. Infuriat, Donald Trump ameninta cu sanctiuni si represalii nemaiintalnite, scoate flacari pe nari si loveste cu pumnul in masa negocierilor. Din pacate pentru geopolitica americana, doar la Bucuresti mai starneste teama o asemenea reactie; marile cancelarii europene incep sa evadeze una cate una din ghilotina Unchiului Sam.

Statele implicate in mega-proiectul TurkStream au de castigat

Ca o lovitura decisiva pregatita SUA, Vladimir Putin forteaza conectarea Europei la gazul rusesc prin doua conducte – NorthStream 2 si TurkStream. Prin prima, Germania se „mufeaza” direct la Rusia, 1200 de kilometri, pe sub Marea Baltica. Punct. A doua, porneste din Rusia si tranziteaza Turcia, Bulgaria si Serbia si se opreste in Ungaria, de unde gazul va fi vandut catre intreaga Uniune Europeana. Ambele gazoducte scot din schema Ucraina (si, mai nou, umbrela ei, America), prin ale carei tevi alimenta Gazpromul tarile interesate.

Bulgarii primesc si o centrala nucleara

Toate statele implicate in mega-proiectul TurkStream au de castigat, iar vecinii lor, de pierdut. Bulgarii se aleg cu preturi preferentiale la gazul importat din Rusia, dar si cu o centrala nucleara noua, pe care Moscova o va ridica in urmatorii 10 ani; Serbia a vandut compania de stat NIS catre Gazprom, iar acum si-a dat si acordul pentru tranzitarea tarii de catre conducta lui Putin. Pretul? O noua centrala de cogenerare (cu productie combinata de energie electrica si termica), cu o putere de 200 de MW, la Pancevo!

In timp ce liderii europeni se bat pentru asigurarea securitatii energetice, Klaus Iohannis redefineste notiunea de turism prezidential

Va fi cea mai mare centrala din Serbia, iar finalizarea ei conditioneaza punerea in functiune a gazoductului TurkStream (conform acordului semnat intre Belgrad si Moscova). Mai mult de atat, sarbii primesc cadou si ceva avioane de lupta rusesti; chiar daca sunt doar MiG-uri 29 reconditionate, fiabilitatea lor este dovedita, iar intarirea fortelor armate aeriene va fi considerabila. Plus, 60 de vehicule blindate, sisteme de aparare antiaeriana si elicoptere militare (de lupta si de transport).

In ce stadiu este acum TurkStream? Sectiunea Rusia – Turcia a fost deja inaugurata de Putin si Erdogan, iar portiunea din Serbia va fi si ea gata pana la 15 decembrie 2019 (conform expertilor rusi, care lucreaza la construirea gazoductului). Bulgarii au primit, deja, trei oferte pentru partea ei din proiect (firme din Italia, Ungaria si Arabia Saudita), iar cel mai tarziu la jumatatea anului viitor va finaliza lucrarile!

GPL-ul american, cu 25% mai scump

Prin protectia oferita Ucrainei (de fapt, un control total asupra Kievului!), America urmareste sa intre in forta pe piata europeana a energiei. Scriam mai sus ca Washingtonul i-a facut o oferta Berlinului: sa cumpere GPL american in locul gazului rusesc, la un pret „de nerefuzat” – doar cu 25% mai scump! Angela Merkel nu doar ca a aruncat la cosul de gunoi propunerea, dar a si urgentat lucrurile in chestiunea NorthStream 2!

Daca altii cauta solutii pentru asigurarea securitatii energetice, la Bucuresti decidentii politici duc lupte crancene, de la pranz pan’ spre inserat, pe orgolii ieftine si ambitii marunte. Iar in tot acest timp, zacamintele descoperite in bazinul Marii Negre atrag tot mai tare, de au ajuns si vecinii sa se intereseze de ele (vezi insistenta cu care Budapesta isi vara nasul in gazul romanesc). Palatul Victoria ar trebui redenumit Palatul Esecurilor, iar la Palatul Cotroceni mai bine s-ar deschide o agentie de turism, cu M.S. K.W consultant de specialitate. (Nicholas Cezar).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here