Matteo Politi, doctorul de fraieri

0
755

Povestea lui Matteo Politi mi se pare fascinanta si nu este destinata celor care nu au umor. Si nici celor care cauta stampila cu aprobarea Academiei Romane pentru bancurile cu Ivan, Itic si Strul sau cu Petru Groza si Zaroni. Mie, in umorul meu de cele mai multe ori cinic, italianul mi se pare un personaj fabulos. Un pic nebun, poate, un pic doctor, se pare, sarmant in dialog si cu mare putere de convingere. Talentat in a te privi in ochi, dar cu degetele incarligate tinute la spate, Politi a ajuns nu medic estetician in Romania, ci eroul zilei intr-o tara plictisita.

Italianul i-a convins pe toti ca e medic. Ha, ha, ha!

Doar foamea de audienta pe subiecte ieftine, care sa nu solicite creierasul, a facut ca italianul travestit in doctor sa devina foarte cunoscut. Daca nu era presa – ca sa-i zic totusi asa – care sa scoata la iveala intamplarile unui bisturiu fara diploma, Piloti ar fi sucombat in bezna anonimatului.

Calul are botox?

De data aceasta, celebra echipa de investigatori a ziarului cu titlu ce nu are legatura cu continutul nu a mai scormonit, pe teren, opinia publica. Sunt dezamagit. In fiecare comuna ar fi gasit cel putin zece babe care, intrebate de liposuctie, ar fi declarat ca la ultimele alegeri partidele nu au adus lipo…, lipo…, din aia cum ii ziceti voi, maica. Erau doar calendare. Sa faci tu ancheta in medicina estetica fara sa intrebi un veterinar daca asa are calul buzele, cam bombate, sau e de la botox, iar nu mi se pare in regula. Ziaristii, bine ca nu toti, nu inteleg ca cititorul are nevoie de informatii cat mai multe, ca sa inteleaga modul de abordare a subiectului. Fata de la pagina 2, de la 5 sau 4, degeaba sta lasciv langa piscina daca nu se scrie un cuvant despre calitatea apei. Are clor, are prea mult clor, e daunatoare spalatului pe inocenta ostentativ afisata?

Sorina Pintea a uitat sa spuna cui ii trebuie talent in Ministerul Sanatatii

Nu tu comunicat de la Ministerul Sanatatii, nu tu cateva vorbe de la Apa Nova sau de la primaria pe tarlaua careia se afla piscina, niciun cuvant de la producatorul textilelor care o imbraca pe juna, se decoloreaza de la clor si mai bine isi da macar slipul jos? Uite, de aia cred eu ca presa e de vina cand mosnegii coboara din metrou rosii in obraji si debusolati, cautand din priviri slipul la orice femeie cu paltonul pe ea.

Cu cate cifre se scrie „mila”?

Metteo Politi, zice-se, ar fi facut operatii fara a fi medic estetician. Nu stiu daca e vorba chiar de operatii, poate a facut doar incizii, de parca desena un sotron. Pe camp? La strand? Nu, in niste cabinete sau clinici care abia acum se gandesc cum de l-au primit. Eu nu ma gandesc, doar rad. Sunt convins ca nici ele nu stiu exact cum s-a intamplat, dupa cum sunt la fel de convins ca, atata vreme cat presa nu-si baga coada, nimeni nu ar fi avut nimic de comentat. Se mai spune si ca italianul nu avea diploma de absolvire a vreunei facultati de Medicina, nu avea atestat de libera practica si nici obtinerea parafei cu codul de medic nu ar fi fost chiar cusera. Cica pe asta ar fi obtinut-o de mila. Adica, duduia care se ocupa de chestia asta, vazand hartiile care i s-au bagat sub nas, a intuit ca baiatul e sincer, dar emotiv, si i s-a facut mila de el. Acum, nu ca as fi pricinos, dar ma gandesc ca mila nu poate fi fara de margini. Numai Dumnezeu se ocupa cu chestii din astea. Mila oamenilor are si ea niste limite, de la atat la atat, si nu cred ca scrie cu litere, ci cu cifre.

Ia talentul, neamule!

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, a intrat imediat pe fir, a cerut o ancheta si a venit la televizor cu explicatii. Daca ar fi existat, i-as fi dat pe loc premiul „Mark Twain – sectiunea umor negru”. Am aflat, asadar, ca Matteo Politi poate ca are un talent nativ. Ei, da, asta explicatie! Talent la ce? La convins pacientele ca, dupa ce le taie sanii, ii pune la loc fix pe aceleasi pozitii? Ca nu le pune silicoanele pe talpa, ca sa aiba mersul lin si fara suferinta, ca in reclamele pentru pantofi? Sunt sigur ca italianul nu este exclus sa fi avut un talent nativ, dar cred ca era vorba de cu totul altceva. De priceperea lui de valet de parcare, ultima meserie cunoscuta si practicata, numai ca a dat in marsarier cu bisturiul in pacienta, si de aici tot necazul. La umorul care ma rascoleste, ala cinic, nu celalalt, nu pot sa cred ca Politi ar fi fost un escroc. Daca el este escroc, Stefanescu „Bachus” ce-o fi fost? Sau ala care voia sa vanda ceasul de la Gara de Nord si statuia de pe Primaria Sectorului 1? Nici pe astia nu i-as face escroci, ci oameni cu intiativa. Ca si pe Stoica de la Caritas, pe Gabriel Bivolaru si Mona de Freitas, pe Nati Meir, Gerald Gorduna cu afacerea „Gerald Focsani” sau pe cehii cu jocul piramidal „Delphin”. Ca Metteo Politi n-avea diploma? Mare scofala! S-o fi inspirat si el din Parlament, unde concentratia de absolventi cu diplome cumparate este sufocanta. Si nici cu smecherii cu doctorate plagiate 4% sau mai mult nu mi-e rusine. Sau, uite acum m-am gandit la asta, poate ca italianul a vrut sa-si razbune neamul de barbati inselati de romance pe pincipiul „te iubesc, trece averea pe numele meu de buna voie, ca oricum ti-o iau”. Zic asta pentru ca, daca tot a auzit ca Romania e Raiul sexului, ma gandesc ca n-o fi stat cu mainile in san. Si la pret redus, ca la sindicate. Facem pariu? (Valentin Boeru).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here