EXCLUSIV/Inculpați sau doar suspecți, deocamdată, „paraditorii” din „lotul DNA Ploiești” își așteaptă verdictul

0
682

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să decidă, în şedinţa de marţi, 15 ianuarie, avizarea revocării procurorului Lucian Onea de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. Onea a condus DNA Ploieşti până anul trecut, când a fost pus sub urmărire penală şi suspendat din funcţie.

Joi, 10 ianuarie, procurorul-şef adjunct al DNA Nistor Călin, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, a solicitat avizarea revocării lui Onea, „întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute”.

Tot în şedinţa din 15 ianuarie, Secţia pentru procurori a CSM va lua în discuţie propunerea de prelungire a delegării în funcţia de procuror şef al Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA a procurorului Nicolae Marin. Acesta ocupă funcţia de şef DNA Ploieşti din august 2018. Procurorul Marin a intrat în conflict cu Laura Codruţa Kovesi, în ultimele luni în care aceasta a condus DNA. După ce Kovesi a solicitat teste poligraf în DNA, pentru a afla cine a scurs în presă o înregistrare audio într-o şedinţă internă, Nicolae Marin a sesizat Inspecţia Judiciară, alături de Mihaiela Iorga Moraru şi Doru Ţuluş.

După cum v-am informat, Unitatea „de elită” DNA Ploieşti se transformă oficial în grup infracţional organizat. Este practic o premieră în Justiţie ca o întreagă unitate de parchet să fie acuzată că ar fi grup infracţional organizat. Procurorii Secției pentru anchetarea magistraților au extins acuzațiile în dosarul în care sunt vizați Lucian Onea și Mircea Negulescu, de la DNA Ploiești, aceștia urmând să fie cercetați și pentru constituire de grup infracțional organizat, după ce, joi, alți procurori din cadrul filialei au fost de asemenea audiați.

Procurorul de la secția specială care îi anchetează pe procurorii DNA Ploieşti este Adina Florea, adjuncta de la SIIJ şi candidat a lui Tudorel Toader pentru şefia DNA.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti pentru procurorul Alfred Savu şi revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, unitate de parchet de la care provine, pentru Giluela Deaconu și revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina și pentru Elena Cerasela Răileanu și revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moreni, procurorii care se ocupau cu „paradeala”.

În urma unei anchete comune demarate de publicațiile  Incisiv de Pahova  si stirileproprahova.ro  procurorii Lucian Onea, Mircea Negulescu, Alfred Virgiliu Savu, Giluela Deaconu, Elena Cerasela Răileanu și ofițerii de poliție judiciară Gabriela Florea și Mihai Iuliano Iordache și Nicolae Adrian Chiriță se fac vinovați de constituirea unui grup infracțional organizat care, în perioada 2013-2016, prin dosarele făcute „de paradeală” sau din simple „fetișuri” au acționat în scopul comiterii infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, fals intelectual și uz de fals, încălcarea drepturilor și libertăților unor persoane, chiar dacă acestea erau nevinovate, divulgarea unor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii Lucian Onea, Mircea Negulescu, zis Portocală, și polițistul Mihai Iuliano Iordache de la DNA Ploiești sunt acuzați că, în perioada 2013-2016, ar fi constituit un grup infracțional organizat la care ar fi aderat procurorii Giluela Diaconu, Cerasela Răileanu, Alfred Savu şi poliţista Gabriela Florea. Aceștia sunt acuzaţi şi de mai multe infracţiuni de represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

„Cercetare abuzivă prev. de art. 280, alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, cu prilejul instrumentării dosarului penal nr. 183/P/2013, a exercitat presiuni şi constrângeri faţă de persoana vătămată Cosma Vlad Alexandru, cercetat în calitate de inculpat, în scopul de a-l determina să dea declaraţii cu privire la numiţii Ponta Victor Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Dragnea Liviu, Savu Daniel, (fost senator PSD – n.r.) Tudose Liviu Mihail (procuror general adjunct la Parchetul Curţii de apel Ploieşti – n.r.), Voloşevici Andrei, Bădescu Iulian (foşti primari PDL şi respectiv PSD ai municipiului Ploieşti – n.r.)”, se arată în documentul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii

Procurorii şi poliţiştii de la DNA Ploieşti sunt acuzaţi şi de inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi abuz în serviciu, fals, uz de fals şi instigare la fals. Procurorii DNA Ploieşti sunt acuzaţi că l-ar fi constrâns pe fostul deputat PSD, Vlad Cosma, să falsifice probe împotriva fugarului Sebastian Ghiţă. Procurorii ar fi măsluit documente pentru a-l acuza pe Ghiţă de coruperea alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidenţiale din 2014 şi ar fi acordat duble sau triple identităţi unor persoane. De exemplu, Vlad Cosma era şi inculpat, şi martor denunţător, şi martor ameninţat cu identitate protejată.

„În perioada 2013-2016, în mod repetat, în baza rezoluţiei infracţionale unice, în exercitarea funcţiei de procuror şef serviciu (Lucian Onea – n.r.) la DNA – Serviciul teritorial Ploieşti, încălcând atribuţiile de serviciu astfel cum acestea sunt reglementate de Legea 304/2004 (…), prin aceea că a permis în mod nelegal procurorului Negulescu Mircea să intrevină în anchetele desfăşurate de alţi procurori de caz, chiar şi în propriile anchete; a permis aministrarea materialului probator în dosare penale cu încălcarea dispoziţiiilor art. 2, art. 4, art. 5, art. 11 Cod procedură penală care reglementează legalitatea procesului penal, prezumţia de nevinovăţie, aflarea adevărului, respecatrea demnităţii umane şi a vieţii private, art. 100 care reglementează administrarea probelor, art. 101 care reglementează principiul loialităţii administrării probelor, art. 103 care reglementează aprecierea probelor, art. 125-126 Cod procedură penală referitoare la martorii ameninţaţi şi măsurile de protecţie dispuse în cursul urmăririi penale, dispoziţiile constituţionale care reglementează drepturile şi libertăţile părţilor din proces, cu consecinţa vătămării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor care au fost transformate în ţinte de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Ploieşti (….) L-a instigat (Onea – n.r.) în mod direct şi nemijlocit la contrafacerea, fără vinovăţie, pe Cosma Vlad Alexandru a următoarelor înscrisuri sub semnătură privată:

  • sesizarea formulată de către persoana căreia i s-a atribuit identitatea de Serghei Petruş;
  • Tabelele în cuprisnul cărora s-au consemnat nume şi numere de telefon ale unor persoane cetăţeni moldoveni;”, se arată în procesul verbal de aducere la cunosţiinţă a acuzaţiilor formulate de SIIJ”.

Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror DNA Mircea Negulescu erau deja urmăriţi penal în acest dosar de mai bine de jumătate de an. Ei sunt suspendaţi din funcţie, fără a fi retribuiți. În plus, pe lângă infracțiunile enumerate mai sus, inculpatul Negulescu Mircea este acuzat și de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, pretinzând favoruri sexuale, și compromiterea intereselor justiției.

Alte persoane cărora li s-au încălcat drepturile și libertățile, dispunându-se privarea de libertate și trimiterea în judecată a acestora, cunoscând că sunt nevinovate, după ce au fost cercetați abuziv de grupul infracțional care au indus în eroare organele judiciare prin ticluirea și producerea de probe nereale, inclusiv prin contrafacerea unor înscrisuri: ofițerii de poliție Ionuț Adrian Rădulescu, Mihail Emanuel Saghel, fostul șef DGA Prahova, Constantin Ispas, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Constantin Mihăilă, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma și fiica acestuia, Andreea Cosma, fostul șef al Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader.

Nu ar fi exclus ca, în scurt timp, gașca infracțională de la DNA Ploiești să ajungă în „Beciul Domnesc”, acolo unde își trimiteau, fără nicio remușcare, victimele nevinovate. (Sava N.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here