Dezbatere pe tema viitoarei Legi a pensiilor, organizata de Prefectura Prahova

0
991

Dezbatere pe tema viitoarei Legi a pensiilor, organizata de Prefectura Prahova. Proiectul reglementează patru categorii de pensii: pentru limită de vârstă, pensia anticipată, de invaliditate și de urmaș.

În această dimineață, la sediul Instituției prefectului județul Prahova, a avut loc ședința ordinară a Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Prahova pe tema dezbaterii publice asupra proiectului noii legi a pensiilor.

La întâlnire au participat și domnii Adrian Rotaru, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Prahova și Iulian Boțoc, șef serviciu comunicare relații publice, care au adus la cunoștința membrilor comitetului, principalele modificări ale actualei legi a pensiilor, dar și faptul că toate sugestiile la proiectul noii legi pot fi transmise Casei de Pensii ( office@pensiiprahova.ro), Instituției Prefectului județul Prahova (prahova.gov@rdsmail.ro) sau direct Ministerului Muncii și Justiției Sociale (relatiicupublicul@mmuncii.gov.ro).

Proiectul de act normativ reglementează condiții de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi.

Proiectul de lege reglementează dreptul de opțiune între cuantumul pensiei determinat în funcție de contributivitate și indemnizația socială.

Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii.

Proiectul noii legi a pensiilor poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Muncii și Justiției Sociale (dă click): http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/5210-2018-08-09-proiect-lege-priv-sistemul-public-pensii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here