PSD a dovedit. Circul continua

0
1073

Am vazut, dupa multi ani, cel mai mare miting de protest din Romania. Cam prea multi ani, totusi. Nu stiu cati oameni au fost, fiecare are o alta numaratoare si se raporteaza la alte repere. Oricum, multa lume, foarte multa lume. Neamurile tribale din #rezist spun ca au fost cu mult mai putini decat ce adunau ele in mod frecvent. Hastagienii mereu au avut 300-400-500 de mii. Bineinteles ca au avut, de ce sa ii contrazici? Poate cu tot cu aia din Bois de Boulogne, dupa socoteala omul si pomul. Si, pana la urma, de ce n-a venit Iohannis sa-i numere, ca sa ne dea rezultatul corect?

Batalia asta oarba, de un absurd in perfecta rezonanta cu vremurile pe care le traim, a debutat chiar din timpul mitingului. La o jumatate de ora dupa acesta incepuse, Realitatea TV anunta doar 70.000 de participanti. Si a tinut-o asa multa vreme. Acum, pe buna dreptate, ce-ati fi vrut sa spuna? Ca sunt mai multi? De ce sa spuna asta?

Razboiul burtierelor

Nici Digi24 TV nu depaseste genunchiul broastei. Tranteste doua imagini de recul, or fi crezut ei, una cu mitingul PSD si alta cu protestatarii care ocupau, pe vremuri, Piata Victoriei. Ghinion! Desi pana si ageamiii ar vedea ca sunt identice, diferenta este zdrobitoare.

130.000 de oameni la PSD, 250.000 la #rezist. Si vin din nou si intreb: conteaza ce arata atat timp cat cine a avut ochi de vazut a inteles si stie cum se face manipularea? Nu este insa singura rafuiala cu cei din Piata Victoriei, cu PSD si cu Dragnea. Burtierele de la Realitatea TV umpleau ecranul cu furia aia nebuna, cu spume la gura, generata de neputinta. „PSD City Break gratuit la Bucuresti”, „Pensionari momiti cu pachete de mancare”, „Oferta all-inclusive la Piata Victoriei”. Si? Nu s-a mai tinut mitingul?

Comentarii de balci

PSD a dovedit ce poate. A dovedit si ca poate. Comentariile din studiourile televiziunilor care nu-i simpatizeaza pe social-democrati, evident, au fost pe masura. Cand aduci sa comenteze un Oreste Teodorescu sau un electrician care se voia ministru al justitiei, de Cristina Guseth zic, nimic nu poate fi serios, nimic nu are credibilitate. A fost doar un concurs de trantit poante rasuflate si bancuri pentru idioti, la care cred ca nici mujicii din cea mai prapadita gubernie sovietica nu ar fi ras. Cand asezonezi comentariile cu imagini anume cautate, cu oameni nereprezentativi, ca la orice miting, de fapt, se cheama ca ti-ai pus cartea de vizita in frunte. Si, in special, arati si nisa pe care operezi. E nisa celor care cred ca un fund cu o panza de paianjen este un tablou necunoscut al lui Dali, nu un crochiu despre somaj al unui amator cu umor cinic.

Mai stati un pic

Se putea lasa PNL mai prejos? Putea rata ocazia de a-si demonstra prostia? In studioul Antenei 3, Violeta Vijulie a pus bomboana pe coliva. Dupa o pledoarie despre orice si nimic, care a starnit hohote si iritare, a tras semnalul de alarma. Priviti, declama deputata lui Orban, este ora 22 si 40 de minute si demonstrantii pleaca. Hai lasa-ma, cucoana! Pai daca s-a terminat mitingul, ce naiba sa mai faca lumea in strada? Sa-l aclame pe Orban? Nu a contat ca autorizarea era pana la ora 22, madama voia ca lumea sa mai ramana.

Maine ne va trece

Lucrurile astea, si sunt doar o mica parte, nu demonstreaza decat surprinderea opozitiei in fata puterii PSD. Nimeni nu se astepta la o asemenea forta. Este o forma nedeclarata, dar nu de nebanuit, prin care opozitia incearca sa ascunda dimensiunile debandadei in care traieste. Lipsa programelor si a doctrinelor coerente este mascata de ironii ieftine si interventii fara continut. PSD a dovedit ca are puterea de a organiza un miting gigant, timp in care opozitia s-a strecurat pe langa garduri, fredonand aria prostiei. Nu cred, insa, ca aici se incheie totul. Circul va continua cu aceeasi fugareala de opinii, in care toti au dreptate, dar nu se rezolva nimic. Cu aceleasi atacuri subterane si suburbane si cu aceleasi bancuri proaste marca Basescu. Nu cred ca va exista vreo initiativa parlamentara, serioasa si rapida, prin care puterea sa finalizeze miscarea inceputa in strada. Este adevarat ca toti o promit, dar a face politica fara promisiuni nu exista. Judecatorii nu se vor sfii sa pronunte decizii politice, iar procurorii vor dansa dupa cum le suna muzica, nu dupa cum le spune legea. Iohannis isi va continua jocurile nestingherit, pentru ca nimeni nu are taria de a-i spune precum Ion Ratiu lui Ion Iliescu: „Pentru numele lui Dumnezeu, pleaca!” Si atunci, cu ce ne-am ales? Cred ca doar cu un miting la care, pret de cateva ore, ne-am simtit ceva mai puternici. Maine, ne va trece.( Valentin Boeru).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here