„Nicio lege nu se face cu dedicaţie, nu se face pentru o anumită persoană”

0
985

„S-au depus ieri de către PSD şi ALDE trei iniţiative care vizează modificările şi punerea în concordanţă a codurilor cu deciziile CCR, cu directivele europene şi cele CEDO şi prin ele nu facem decât să normalizăm o viaţă în România, o viaţă care trebuie să fie gestionată de reguli clare. Deciziile CCR trenează şi în aceste condiţii în care Ministerul Justiţiei şi Parlamentul nu le-au pus în concordanţă, se simţea nevoia punerii în concordanţă pentru intrarea în normalitate”, a declarat Iordache, la Parlament.

Întrebat de presă cum comentează faptul că Opoziţia a acuzat faptul că unele modificări legislative sunt cu dedicaţie, în special pentru Liviu Dragnea, Iordache a răspuns:

„Nicio lege nu se face cu dedicaţie, nu se face pentru o anumită persoană”.

Cum presa a insistat că, totuşi, modificările legislative îl vor avantaja pe Dragnea, Iordache a continuat: „Legile nu sunt făcute pentru persoane sau pentru o anumită persoană, cum insinuaţi dvs. Legile când vor fi promulgate se aplică întregii societăţi.”

Întrebat cum explică faptul că neglijenţa în serviciu este abrogată, deşi CCR cerea doar modificare, Iordache a răspuns: „Dacă aţi citi expunerea de motive, aţi înţelege de ce. Se amestecă neglijenţa în serviciu cu abuzul în serviciu. Avem pentru abuzul în serviciu 14 servicii, ministrul Justiţiei a spus şi el că va avea o propunere, şi vom găsi cea mai bună formulă.”

Social-democratul a mai afirmat că există şanse ca abuzul în serviciu să nu aibă prag valoric, dar a lăsat să se înţeleagă că ar putea avea alt prag, unul legat de importanţa/gravitatea faptei:

„Eu cred că definirea abuzului trebuie făcută fără prag, ţinând seama de cele două decizii ale CCR.”

În momentul în care presa a început să întrebe şi despre confiscarea extinsă, care, potrivit Opoziţiei, va fi pusă în operă de o manieră care va îngreuna şi mai mult recuperarea prejudiciilor, Iordache a început să devină iritat.

„Nu discut acum de fiecare articol în parte. La cele trei proiecte aveţi expunerea de motive, principiile care vizează fiecare dintre cele 3 proiecte, când vom discuta de fiecare articol în parte, vom detalia”, a precizat acesta.

Social-democratul a menţionat că acuzaţia conform căreia probele legate de altă infracţiune vor trebui distruse e o manipulare şi a refuzat să mai răspundă altor întrebări.

„E o manipulare. Dacă se face o percheziţie pentru trafic de ce vreţi dvs şi acolo se găsesc droguri, se merge la judecător, se ia mandat”.

Iordache a încercat să scape de tirul de întrebări, în final a mai răspuns însă la una, respectiv la întrebarea dacă nu îi e teamă că oamenii vor ieşi din nou în stradă în urma adoptării noilor modificări ale Codurilor penale.

„Dacă avem dezbateri transparente în Parlament (…) în urma lor vom avea cea mai bună formulă de modificare a Codurilor. (…) Am fost azi de acord să invităm mediul academic, societăţile profesionale interesate, ministerul Justiţiei şi în urma lor vom lua cea mai bună decizie”, a precizat social-democratul. (Mincu E.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here