De la arhiva SIPA la ambasadorii Olandei şi SUA

0
619
CNSAS a preluat, joi, de la un depozit al SRI din Bucuresti, primele cinci tone de dosare apartinind arhivei fostei Securitati, documentele fiind transportate la noul sediul al Consiliului din orasul ilfovean Popesti-Leordeni.

Fostul ministru al Justiţiei Titus Corlăţean a susţinut miercuri, în cadrul audierilor din comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, că în timpul mandatului său ambasadorii Olandei şi SUA au făcut presiuni pentru numirea într-o „funcţie de vârf” în sistemul judiciar, relatează Agerpres.

Potrivit lui Corlăţean, persoana pentru care s-au făcut presiuni era actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri, în sensul de presiuni, pentru ca cel care vă vorbeşte – eram ministrul Justiţiei la acel moment -, să facă o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei. Evident că i-am primit, am stat de vorbă.

Cel puţin în două cazuri (…) nu am apreciat insistenţa şi modalitatea în care s-a făcut acel lobby. Pot înţelege dorinţa partenerilor ca sistemul judiciar din România să funcţioneze, dar acesta trebuie să funcţioneze de o manieră profesionistă şi independentă, în primul rând pentru interesul nostru al românilor şi al României, nu neapărat la presiunile unor ambasadori străini. Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuţii. Nu am apreciat insistenţa ambasadorului american, domnul Gittenstein de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcţia de vârf şi am discutat profesional în primul rând, pentru că nu făceam politică cu domnia sa”, a afirmat Corlăţean, după audierea sa în comisie. (Paul D.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here