IJP Prahova, loc codaș pe țară în lupta împotriva contrabandei

0
792

Potrivit unei studiu realizat de asociația InfoCons, IJP Prahova ocupă penultima poziție într-un clasament al acțiunilor pentru prevenirea și combaterea contrabandei organizate, la egalitate cu IJP Harghita. Statistica relevă situația din toate inspectoratele județene de poliție din țară în anul 2016.

Potrivit unui comunicat de presă emis de InfoCons în anul 2016 Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a realizat/ identificat/ constatat următoarele în domeniul contrabandei:

  • 4 de acțiuni de prevenire pentru combaterea contrabandei realizate, mai puțin cu 151 acțiuni față de media acțiunilor realizate de către toate Inspectoratele Județene de Poliție la nivel național;
  • 8 cazuri de infracțiuni de contrabandă identificate, mai puțin cu 68 cazuri față de media cazurilor identificate de către toate Inspectoratele Județene de Poliție la nivel național;
  • 8 dosare penale de contrabanda înregistrate, mai mult cu 56 de dosare înregistrate față de media dosarelor înregistrate de către toate Inspectoratele Județene de Politie la nivel național.

Din totalul dosarelor ce se aflau înregistrate la nivelul anului 2016: 1 dosar a fost finalizat și 7 au rămas în lucru.

Astfel, cu patru acțiuni de prevenire pentru combaterea contrabandei realizate în 2016 Inspectoratul Județean de Politie Prahova se află cu 97% sub media acțiunilor pe țară.

Cele mai puține acțiuni de prevenire pentru combaterea contrabandei au fost realizate de către Inspectoratul Județean de Poliție Bacău – 1 acțiune, iar cele mai multe acțiuni au fost realizate de către Inspectoratul Județean de Poliție Cluj – 2167 acțiuni.

Cele mai puține dosare penale de contrabandă au fost înregistrate la Inspectoratul Județean de Poliție Brașov – 3 dosare iar cele mai multe dosare penale de contrabandă au fost înregistrate la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – 320 dosare.

Trebuie totuși precizat că fenomenul contrabandei este caracteristic județelor de la granița României, în special județelor care se învecinează cu țări non-UE (Ucraina, Republica Moldova).

Purtătorul de cuvânt al IJP Prahova, Raluca Brezeanu, a declarat pentru observatorulph.ro că ”acțiunile reprezintă activități polițienești organizate în baza unor date obținute cu privire la fenomenul infracțional respectiv, sens în care se și observă că în urma celor patru acțiuni de combatere a contrabandei au fost constate opt infracțiuni.

Fenomenul contrabandei este avut în vedere permanent fiind unul din obiectivele controalelor zilnice (altă activitate polițienească) desfășurate de efectivele aflate în serviciu în cadrul activităților curente cât și cu ocazia celorlalte acțiuni polițienești de prevenire și combatere a altor fenomene infracționale.

În plus, exprimarea faptului că I.J.P. Prahova se situează pe ”penultimul loc în lupta împotriva contrabandei”, nu trebuie interpretată ca o lipsă de preocupare și acțiune în domeniu, întrucât principiul de abordare al fenomenelor infracționale se bazează pe folosirea judicioasă și eficientă a resurselor umane și materiale, cu acțiuni punctuale, care să se finalizeze cu rezultate cuantificabile. ” (www.observatorulph.ro ).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here