Ce ar trebui să știi despre brichete și peleți?

0
1593
despre brichete și peleți

În ultima vreme s-a vehiculat foarte mult această idee de a alege BIO, și aici nu ne referim numai la alimente. Brichetele și peleții sunt combustibili considerați BIO, în primul rând pentru că prin intermediul lor niciun rest din urma prelucrării lemnului nu este irosit și pentru că sunt creați în moduri naturale, fără a se folosi substanțe chimice și deci, nu sunt nocive pentru mediul înconjurător. Noi, ca eventuali clienți ce ne dorim să alegem alternativa combustibilului BIO, ce ar trebui să știm mai exact și cum se clasifică acești combustibili?

Brichete Pini&Kay

Brichete PiniKayAceste brichete sunt confecționate în formă de paralelipiped cu 4,6 sau 8 laturi și cu o gaură radială. Sunt obținute prin presarea la o temperatură de până la 400 grade Celsius și presiune înaltă de 1000-1100 bari. Sunt rezistente la deteriorare mecanică și rezistente la umiditate.

Brichetele Pini&Kay au capacitatea de a arde îndelungat și de a elibera căldura uniform, efect obținut grație formei și găurii longitudinale. Pot fi utilizate și la grătar și nu există posibilitatea să explodeze atunci când iau contact cu grăsimea, nu generează scântei și eliberează de 3-4 ori mai puțină cenușă care poate fi utilizată ca îngrășământ. Au o valoare calorică ce o depășește cu mult pe cea a lemnului și pot fi stocate pe termen nelimitat în condiții de umiditate atmosferică.

Brichete Nestro

Brichete NestroBrichetele Nestro sunt realizate prin presare mecanică sau hidraulică de 400-600 bari și au o formă cilindrică cu un diametru între 65-85 mm cu sau fără gaură longitudinală. Puterea calorică este dublă față de lemn și sunt perfecte pentru gătitul la foc deschis, grătarul. În urma arderii se rezultă puțină cenușă care poate fi folosită, de asemenea, drept îngrășământ natural.

Acestea ar trebui să fie depozitate într-un loc acoperit și uscat, cu temperaturi de la +5 la +40 grade Celsius și umiditate de 30-80%.

Brichetele RUF

Brichetele RUFNumele acestui tip de brichete vine de la fondatorul companiei Hans Rufus. Brichetele Ruf se produc prin presare hidraulică la o presiune de 300-400 bari, doar din lemn de esență tare și moale sub formă de cărămizi. Ca element de legătură se folosește lignina, substanță naturală eliberată de lemn la temperaturi ridicate. Aceste brichete au numeroase avantaje însă, nu sunt rezistente la umiditate deci necesită condiții optime pentru depozitare.

Peleții

peletiPeleții ar trebui să fie cel mai bun motiv pentru ca să alegem centrale pe peleți. De ce? Pentru că au numeroase avantaje.

Peleții din lemn sunt combustibili solizi naturali obținuți prin intermediul unui proces industrial mecanic și având ca materie primă scoarța de copac, rumegușul, buștenii, plante energetice și așa mai departe. De precizat este că în confecționarea peleților nu se utilizează deșeuri lemnoase contaminate cu orice fel de substanțe poluante.

Aceștia sunt realizați în mare parte din esențe de lemn rășinos (bradul și molidul) dar și din esență tare (fagul și salcâmul). În procesul de fabricație al peleților din fag se mai adaugă și lemnul rășinos (maxim 10%) având ca scop lipirea fibrelor prin lignificare.

Peleții au forma cilindrică, au un diametru cuprins între 6 și 8 mm (dacă sunt concepuți pentru uzul industrial) și lungimi cuprinse între 5 și 45 mm în funcție de compusul lor. Astfel, peleții au nevoie de un spațiu redus de depozitare: 1,5 metri cubi pentru o tonă de peleți. Peleții ard curat, nu produc fum toxic și cenușa poate fi folosită ca îngrășământ, ca să nu mai vorbim de faptul că dau centralei o autonomie ridicată.

Te-ai decis că cel mai bine e să folosești combustibil BIO?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here