Sfaturi pentru mame: la ce sa te astepti cand alaptezi pentru prima data

0
807

Nimeni nu cunoaste reteta celei mai bune mame, asa ca nu poti sa anticipezi evenimentele prin care tu si nou-nascutul veti trece inca din primele clipe de impreuna. Fiindca toti copiii au o personalitate aparte, relatia dintre voi va fi cu atat mai speciala. Fie ca esti la prima experienta de mama, ori ai mai trecut deja prin aceste momente, nimic nu poate fi la fel.

Alaptatul, ca atare, este un proces ce impune adaptare si invatare continua. Legatura dintre tine si copil se consolideaza chiar in aceste momente si este important sa profiti de ele asa cum merita. Cu toate acestea, pentru orice mama, alaptatul este si o datorie ce poate parea dificila si careia trebuie sa ii acorde atentia cuvenita de la inceput. Ai primit, cu siguranta, deja sfaturi din partea apropiatilor despre ce si cand trebuie sa mananci, despre cum trebuie hranit bebelusul, dar si despre programul de somn pe care nu-l vei putea adapta, insa, cu usurinta in primele luni.

Daca te afli, in schimb, la prima experienta, trebuie sa devii constienta de micile secrete ale alaptatului. Primul dintre acestea priveste procesul de invatare. In timp ce tu incerci sa te descurci alaptand, copilul tau invata cum sa manance. Tot impreuna veti trece prin cateva momente demne de mentionat ca sa te pregateasca pentru ceea ce urmeaza.

Descopera secretele alaptatului:

  • Emotiile care te incearca cu primele ocazii in care alaptezi sunt firesti, insa nu trebuie sa te lasi cuprinsa cu totul de acestea. Pentru a-ti hrani suficient nou-nascutul, ai grija la pozitionarea sanului si la ceea ce porti. Nu este suficient ca acesta sa atinga doar mamelonul, ci trebuie sa cuprinda o portiune mai mare a sanului. Cu ajutorul unei camasi de noapte pentru femei care alapteaza, special confectionate, poti alapta rapid si usor in orice moment al zilei. Este o tehnica simpla, dar care iti solicita toata atentia cu fiecare ocazie.
  • In primele ore de dupa nastere, bebelusul tau se va hrani cu colostru, un lapte de culoare galbuie, bogat in vitamine, minerale si cu continut ridicat de anticorpi. Acesta va ajuta micul organism sa isi construiasca propriul sistem imunitar inca din primele zile de viata. Cat timp nou-nascutul suge la san acest lichid, corpul tau va incepe productia de lapte, cu care il vei hrani la doar cateva zile dupa nastere. In cazul femeilor care alapteaza pentru prima data, laptele poate fi produs mai greu, copilul primind mai multi nutrienti pe parcursul primelor zile de viata.

La ce sa te astepti cat timp alaptezi:

  • De vreme ce glandele tale vor produce mai mult lapte, poti intampina angorjarea sanilor. Aceasta reprezinta principalul motiv de declansare al reflexului de ejectie al laptelui, chiar si atunci cand nu alaptezi. De aceea, este necesar sa ai mereu la indemana sutiene pentru alaptat, ce elimina disconfortul creat de hiperlactatie. Mai mult, cu ajutorul acestora, iti poti hrani usor copilul de cate ori este nevoie.
  • Inflamarea mameloanelor este un alt aspect ce afecteaza proaspetele mame. La inceput, alaptarea frecventa si neregulata produce sensibilitate si craparea pielii. Daca aceste efecte ale alaptatului persista dupa cateva saptamani, consulta un medic specialist si evita tratamentele neautorizate de acesta, intrucat il vor afecta direct pe bebelus.
  • Obstructia, termenul medical ce denumeste infundarea canalelor in timpul alaptarii este frecventa la femei in primele luni de dupa nastere, atunci cand asupra sanilor se exercita presiune. Aceasta poate fi cauzata de strangerea cu putere a sanului cand alaptezi sau de hainele prea stramte. Poti identifica usor infundarea, intrucat canalul se inroseste, fiind vizibil la suprafata. In acest caz, este important sa alaptezi copilul in continuare, atunci cand acesta cere, iar masarea usoara a sanilor este o alta metoda prin care poti elimina laptele blocat.

Dincolo de surprizele neplacute pe care le poti intampina de-a lungul procesului de alaptare, in special cand te afli la inceput de drum, conexiunea pe care o creezi cu bebelusul tau in aceste momente compenseaza orice forma de disconfort. Priveste alaptarea ca pe cel mai frumos moment alaturi de cel mic si bucurati-va impreuna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here