Esti in situatia in care te gandesti sa iti oferi o proprietate pentru inchiriere in regim hotelier? Am gasit cateva motive grozave pentru a testa acest lucru… si am pregatit totodata si cateva dezavantaje. Sa punem totul pe masa – care sunt argumentele pro si contra?
Cateva avantaje convingatoare sunt:
- Flexibilitate – Tu alegi zilele, saptamanile sau lunile cand faci disponibila unitatea pentru cazare. Inchiriaza oricat de mult sau oricat de putin doresti. Exista, de asemenea, optiunea de a calatori si de a castiga bani cat timp esti plecat!
- Cazarea ta ofera oaspetilor mai multa intimitate / mai mult spatiu decat hotelurile traditionale – motiv pentru care inchirierile in regim hotelier sunt perfecte pentru familii.
- Acest tip de inchiriere aduce mai multi bani decat o inchiriere clasica, pe termen lung, conform site-ului www.regimhotelier.net. Este usor sa faci calculele: 1 saptamana de vacanta la 200 Euro, fata de 300 de euro pe luna (pentru inchirierile clasice).
- Deduceri de taxe semnificative – Exista o multime de deduceri de taxe pentru proprietarii de proprietati inchiriate in regim hotelier. Curatenia si intretinerea, asigurarile, taxele de administrare si utilitatile sunt doar cateva. Cu suficiente deduceri, poti inregistra chiar si pierdere fiscala, si poti evita cu totul impozitele.
- Reduceri de taxe – Cele mai bune reduceri de taxe legate de locuinte sunt adresate proprietarilor de inchirieri in regim hotelier. Asigura-te ca esti la curent cu legile fiscale din Romania.
- Mai putina uzura a proprietatii – Cu chiriasii care vin si pleaca frecvent, poti tine pasul cu reparatiile mici inainte ca acestea sa se transforme in probleme mari!
- Beneficii sociale – Exista destul de multi oameni interesanti, si multi dintre ei calatoresc! Ai putea deveni prieten pe viata cu urmatoarele persoane care inchiriaza de la tine!
Cateva dezavantaje care merita luate in calcul:
- Mai putina consecventa in plati – Daca te bazezi pe un venit constant, un chirias anual este un lucru mult mai sigur. In industria de regim hotelier, se poate intampla sa treaca saptamani sau luni fara sa ai parte de un chirias.
- Trebuie platite utilitatile – Chiriasii pe termen lung platesc (de regula) facturile de utilitati. Chiriasii pe termen scurt nu.
- Mai mult risc implicat – Din cauza volumului mare de persoane care traverseaza pragul proprietatii tale, exista mai multe sanse de furt, spargere, sau chiriasi cu probleme.
- Este nevoie de mai mult efort pentru a derula o inchiriere iun regim hotelier – In general, TU devii hotelierul. Vei incasa plati, vei programa clientii, si vei face toata munca pentru a aduce chiriasi, explica posesorul unei unitati de cazare in regim hotelier din Zalau. In loc sa faci asta o data la 1-2 ani sau cam asa ceva, o vei face (foarte posibil) saptamanal!
- Exista mai multe costuri de intretinere asociate cu inchirierea in regim hotelier – pe masura ce toate cheltuielile de administratie, intretinere si utilitati revin in sarcina ta. De obicei, asta nu se intampla cu un chirias pe termen lung.
- Unele zone rezidentiale nu agreaza, si de accea fac dificila si complicata inchirierea in regim hotelier – Sa recunoastem, vecinii tai s-ar putea supara pe tine. Ei isi doresc un mediu linistit si confortabil unde cunosc pe toata lumea, si se simt in siguranta, iar tu ai toata ziua diversi straini la proprietatea ta. S-ar putea ajunge chiar in situatia in care vecinii sa depuna plangeri, sau sa dea in judecata proprietarii de case care ofera cazare in regim hotelier.
Ce sa faci in continuare? Cantareste argumentele pro si contra de nai sus, si apoi ia o decizie. Una peste alta, consider ca inchirierea in regim hotelier este o afacere destul de grozava, si cred ca vei ajunge si tu la aceeasi concluzie.