Estoril: un taram de basm si o aventura plina de magie pe coasta Atlanticului. Curbe periculoase si trasee sinuoase pe doua roti

0
759

Trasee sinuoase, curbe periculoase, senzatii tari si amintiri de neuitat? Toate acestea vin la pachet doar daca alegi o singura destinatie pentru sezonul de vara: Estoril, “perla” Portugaliei, si poate, de ce nu “perla europeana” a Oceanului Atlantica”.

O oaza de liniste, atmosfera imperturbabila, in care valurile line ale oceanului se “intersecteaza” cu “aerul” zgomotos al motocicletelor. Si, da, asta nu este tot! Daca alegi Estoril, ca destinatie de vacanta, poti fi pe deplin satisfacut din toate punctele de vedere!

Estoril: o statiune de vis pentru plimbari cu motocicleta

Estoril

Estoril, o statiune cocheta care este “inundata” de apele clistaline si involburate ale Oceanului Atlantic, este inconjurata de plaje aurii, de oameni primitori, dar si de coline impresionante, care redau o aura perfecta pentru o statiune de lux aflata la doar jumatate de ora de punctul vestic al Europei, Capul Roca.

Estoril si-a castigat o incredibila popularitate prin plajele sale cu nisip fin, dar si prin colinele sale inconfundabile, pe unde poti face jonglerii cu motocicleta si implicit testa noile piese motocicleta pe care tocmai le-ai achizitionat in inlocuit pentru a da un suflu nou acesteia.

Din punct de vedere administrativ, Estoril este un resort in care locuiesc aproximativ 23000 de locuitori, potrivit ultimului recensamant efectuat. Cocheta statiune portugheza, situata la aproximativ 30 de km de Lisabona, capitala tarii, apartine de municipalitatea Cascais, o zona superba, cu yahturi de milioane de euro. Cascais este, totodata, un vechi targ, port si o zona de agrement si un loc unde se poarte practica surfing-ul, un adevarat sport national pentru portughezi.

Incursiuni cu motocicleta prin Estoril, Cascais, Capul Roca

Daca esti cu adevarat pasionat de marile aventuri generoatoare de adrenalina, merita, macar odata in viata, sa incerci cele mai tari senzatii ale verii. Pornind de pe colinele care intregesc Monte Estoril, de unde se poate admira o panorama superba asupra Oceanului Atlantic, se poate merge catre Cascais, cel mai mare port din zona, apoi catre Sintra, una dintre marile rezervatii naturale din SV Portugaliei, pentru ca drumul final sa se opreasca fix la Oceanul Atlantic, la Capul Roca.

Tot traseul este o mare provocare pentru cei mai infocati rideri, fiind un drum care iti testeaza indemanarea, rezistenta fizica, dorinta si puterea acerba de a lupta.

Situat pe meridianul de 10grade, latitudine vestica, Capul Roca este tinta suprema care poate fi atinsa in aceasta incursiune. Capul Roca este locul din care poti obtine certificatul care atesta ca ai atins punctul de extrema vestica a Europei, si totodata, locul unde apa involburata “fierbe” neincetat.

Capul Roca este usor de atins, mai cu seama ca se afla la doar o aruncatura de bat de Lisabona, Estoril si Cascais. Statia de autobus care porneste din Cascais poate fi regasita chiar in fata Oficiului de Turism, situat, la numai cativa metri de coasta Atlanticului, unde, in schimbul a maximul 11 euro, te vei putea mandri in fata apropiatilor cu acest unic document al certificarii atingerii unui punct extremic al “Batranului Continent”.

Dar, daca in egala masura iubesti aveturile pe doua roti, ai posibilitatea, la fel de bine, sa mergi cu motocicleta. Intai, insa, ai nevoie de o verificarea amanuntita asupra celor mai vulnerabile piese motocicleta. Iar, daca totul este in ordine, se poate demara in liniste la drum. Caci, nu-i asa, lumea se vede cu alti ochi din saua unei motociclete puternice!

Asadar, ce mai astepti? Suntem convinsi ca deja ti-ai inspectat toate acele piese motociclete care ti-au creat probleme in trecut si esti pregatit de drum, mai ales ca poti sa le comanzi super usor de la Unimotors, de exemplu! Sau, daca esti dornic, ai sansa de a inchiria o motocicleta cu care sa poti petrece cateva zile de neuitat, nu uita insa sa iti pui in rucsacul moto tot ce ai nevoie pentru drum!

Toamna tarzie, iarna cu zile blande si primavara timpurie sunt perioade cu capricii cărora trebuie să îi acorzi atenție și care varsă vaza cu flori sau lasă frigiderul deschis atunci când te aștepți mai puțin și ești pe motocicletă în echipament subțire, din mesh sau perforat. Acum trăim o astfel de vreme, vreme bipolară, cu diferențe și de 15 grade între zile consecutive, una caldă, alt rece, una uscată, alta umedă.

Pentru că aproape toate comenzile motocicletei sunt acționate cu mâinile, dexteritatea este lucrul care ne ține în siguranță pe motocicletă. Frigul nu face casă bună cu îndemânarea, iar lipsa îndemânării poate duce la incidente. Folosiți mănuși mai groase din materiale prin care nu trece vântul, mănuși sau mânere încălzite.

Nu uita, deci, nici de plajele aurii de la Algarve, sau de monumentalul Sanctuar al Fecioarei Maria de la Fatima, situat la aproximativ 2 ore de Estoril.

FATIMA - Portugalia

Mai ai nevoie si de alte argumente? Pot doar sa iti mai fac o singura mentine. Si anume aceea ca punctul vestic al Europei, Capul Roca, era considerat , acum mai bine de 5 secole, drept punctul din care se putea vedea capatul lumii.

Argmentul parea sa treneze si asupra poetilor portughezi. Unul dintre acestia, Luis de Carnoes a afirmat, la putin timp dupa descoperirea Americii de catre Cristofor Columb, despre Capul Roca ca e “ locul unde se termina uscatul si incepe marea”.

Desi astazi se stie ca nu este capatul Pamantului aici, totusi te incearca un sentiment ciudat cand stai pe marginea stancilor alunecoase, deasupra oceanului suparat, cu ape involburate, si in bataia vantului mereu furios. Poate ca nu este de mirare de ce acum 500-600 de ani, de ce in mintea inaintasilor nostri a existat permanent acesta perceptie fabuloasa.

Totul este sa vrei, in ceea ce priveste cele mai noi piese de motocicleta, lucrurile pot fi lasate in grija specialistilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here