Cum să ieșiți din categoria Tinerilor NEETs?

0
167
Stylish man using smartphone in startup office

NEETs – cine sunt ei?

Acesta este numele dat tinerilor care nu învață, nu urmează cursuri de formare și care nu lucrează. Cu siguranță ați auzit de acest termen care este echivalent expresiei engleze „Not in Education, in Employment or Training”.

Așadar, este un fenomen social legat de angajarea tinerilor, care din păcate include un număr mare de persoane.

Rata șomajului în rândul tinerilor este mai scăzută în țările în care educația și munca sunt integrate mai ferm. În același timp, există și țări în care sistemul educațional este mai puțin corelat cu piața muncii / sectorul economic, există inegalități mai ridicate în societate și economia are dificultăți mai accentuate. În aceste țări, numărul tinerilor NEETs tinde să fie mai mare.

Ce trebuie să facă tinerii care vor să iasă cât mai repede din categoria de NEET

Primul pas poate fi înregistrarea la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Aici tinerii vor parcurge procedura de profilare a șomerului pentru o inserție mai ușoară și rapidă la cursuri de formare, calificare și piața muncii. Următorul pas poate fi obținerea unei calificări pentru o anumită meserie.

Unul din proiecte care oferă cursuri de calificare pentru mai multe ocupații este Proiectul ENTER. Proiectul ”ENTER” – Acces pe piața muncii pentru tinerii NEETs din Regiunea Sud-Muntenia – este finanțat din fonduri europene și oferă tinerilor NEETs în mod gratuit oportunități de creștere a șanselor de angajare prin cursuri de specializare și de calificare nivel 2 și servicii de mediere a muncii etc.

Cursurile sunt de calificare nivel 2, au o durată de 360 ore (practică și teorie), iar absolvenții cursurilor vor obține o subvenție în valoare de 1.800 de lei.

În proiect se pot înscrie persoanele: cu vârsta între 16 și 29 de ani; care nu au loc de muncă/nu urmrează vreo formă de educație; au domiciliul (reședința) în județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași; sunt înregistrați și profilați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM)

Persoanele interesate te pot înscrie completând formularul de la pagina www.inscriere-enter.ro

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Date de contact:

Proiectul ENTER – Acces pe piața muncii pentru tinerii NEETs din Regiunea Sud-Muntenia

Pagina Facebook proiect: https://www.facebook.com/enter.sud

Pagină înscriere în proiect: https://www.inscriere-enter.ro

Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România:

https://www.ptir.ro/

Adresa: Str. Spătarului, nr. 30, Sector 2, București

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova:

www.prahova.anofm.ro

Sediul central: Str. Nicolae Iorga, Nr. 1, Ploiești, jud. Prahov

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here