Te pregătești pentru facturi uriașe la gaz anul acesta? Iată trucul pe care tot mai mulți români încep să-l pună în aplicare

0
268

  Facturile la gaz au înregistrat iarna trecută o creștere record. Specialiștii spun că anul acesta nu va fi foarte diferit. Ca și cauze principale îți pot aminti, dacă nu ai uitat deja (puțin probabil), de conflictul dintre Rusia și Ucraina și de criza economică ce se pare că a ajuns de curând la noi și se reflectă într-o mărire constantă și accelerată a prețurilor la alimente, chirii și resurse. Având aceste argumente în minte, probabil deja începi să te pregătești mental și financiar pentru facturi uriașe mai ales la gaz, dar și la energie electrică. Tot mai mulți români, motivați de o frică determinată de evoluția prețurilor la gaz și la curent de anul trecut, au început să se gândească la metode alternative pentru a-și încălzi locuința și apa folosită în locuință. 

 

Iată care sunt trucurile pe care tot mai mulți români încep să le pună în aplicare pentru a economisi bani la facturile pentru gaz! 

 

 

  • Panouri solare și boiler pentru apa caldă

 

    Pentru a nu fi nevoit să achiți facturi gigantice și în această iarnă, dacă locuiești la casă, poți începe să jonglezi puțin cu sursele și metodele de încălzire. Acest lucru îl poți face și în situația în care locuiești într-un bloc cu puține apartamente, dacă vecinii tăi sunt deschiși la idei și te înțelegi bine cu ei. Pentru început, ar fi indicat să apelezi la câteva panouri solare, pe care să le montezi pe casă sau pe un garaj, conectate la un boiler, astfel încât să nu mai fii nevoit să consumi gaz pentru încălzirea apei folosite în treburile casei tale. Dacă locuiești la munte și iarna ai parte de puțin soare și automat, apa este mai greu de încălzit la temperatura dorită, nu trebuie să-ți faci griji. Poți folosi robineti de gaze pentru a trece de la sistemul de încălzire a apei prin panouri solare la cel pe gaz. Găsești foarte multe tipuri de robineți pe internet, la o căutare simplă pe google am descoperit o gamă foarte variată de astfel de piese pentru pornirea și întreruperea gazului pe Nicometaltub.ro. 

 

  • Un sistem ce permite comutarea la două tipuri de resurse folosibile pentru a genera căldură

 

     Un alt truc care ar putea să te ajute în cazul în care locuința ta se află într-o zonă cu lemn relativ ieftin este reprezentat de achiziționarea unui sistem de comutare între o centrală pe gaz și una pe lemn. Pe termen lung, investiția va fi benefică pentru portofelul tău fiindcă atunci când prețul la lemn se va mări vei putea trece pe gaz iar când prețul la gaz se va mări, vei putea trece cu ușurință la încălzirea pe lemn. Acest sistem de comutare între lemn și gaz funcționează automat iar dacă nu vei aproviziona centrala cu lemne, ea va trece direct la încălzirea locuinței tale cu gaz. 

 

  • O izolație corectă

 

     Ultima metodă abordată de români pentru a micșora facturile la gaz este reprezentată de apelarea la o izolare mai puternică a caselor. Principalele materiale folosite în izolația caselor sunt vata bazaltică și polistirenul. Însă, de multe ori, ceea ce face diferența este investiția în uși sau geamuri de termopan cu mai multe straturi ce ajută foarte mult la menținerea căldurii în interior iarna. 

    Așadar, principalele trucuri pe și tu le poți adopta pe viitor pentru a micșora costurile la întreținere sunt panourile solare pentru a te bucura de apă caldă la costuri minime, o centrală ce îți permite să apelezi la lemn sau gaz în funcție de care este mai ieftin și o izolație corectă a casei tale.

 

sursa foto: unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here