Apel public: Un NU categoric intimidării jurnaliștilor. Disprețul la adresa societății civile trebuie să înceteze!

0
1504
Formulăm un apel public prin intermediul căruia ne exprimăm consternarea față de modul în care înțeleg oamenii aleși în fruntea administrației locale ploieștene să trateze relația cu reprezentanții mass-media.
Majoritatea semnatarilor acestui apel avem peste 20 de ani de experiență în mass-media, perioadă în care am experimentat felurite tipuri de interacțiuni cu cei ajunși vremelnic în funcții de conducere. Unii și-au înțeles menirea, alții, însă, au confundat funcția de aleși locali cu cea de patron de unitate administrativ teritorială.
Aroganța, lipsa de transparență și, de prea multe ori, intimidările fățișe împotriva jurnaliștilor nu își au locul într-o societate care se luptă, de peste 30 de ani, să desăvârșească sacrificiul eroilor Revoluției din 1989 și rănile încă deschise din acea perioadă.
Munca jurnaliștilor nu este menită să satisfacă vanitatea politicienilor sau a funcționarilor publici. Textele oamenilor de presă, chiar și cele cu caracter critic, au menirea de a construi, chiar și atunci când nu sunt convenabile subiecților. Interpretarea muncii jurnalistului într-o manieră ostilă nu reprezintă decât o neînțelegere regretabilă a rolului esențial al presei în societate și, în definitiv, al conceptului de libertate de expresie.
Recent, una dintre colegele noastre, Cristina Iancu a avut o discuție prin intermediul aplicației Whatsapp cu primarul municipiului Ploiești, Andrei Volosevici, după ce a publicat articolul „FOTO DOCUMENT! Volosevici a falimentat Ploieștiului! Veolia solicită jumătate din bugetul anual al municipiului! Care este suma uriașă pe care o solicită primăriei!”. Din păcate, edilul Ploieștiului si-a făcut un obicei din a intimida jurnaliștii, iar acest lucru trebuie sa înceteze.
În loc să răspundă punctual la acuzele formulate public, primarul Volosevici amenință cu acționarea în judecată. E dreptului său și al altora care reacționează la fel, numai că de la intimidare la agresiune și apoi la abuz nu sunt decât câțiva pași mici de făcut.
Tot recent, jurnalistul Sebastian Ignat și publicația Actualitatea Prahoveană au fost chemați în judecată de instituția Primarului Municipiului Ploiești, nu de către persoana fizică Andrei Volosevici, edilul alegând să folosească departamentul juridic al primăriei Ploiești pentru a se „război” cu jurnalistul și publicația respectivă. În baza unor acuze care țin de domeniul fantasticului, edilul Ploieștiului a ales această variantă de „dialog” cu mass-media, nu înainte de a trimite mesaje calomniatoare tot prin intermediul aplicației Whatsapp către jurnalistul Sebastian Ignat.
Observăm, cu regret, că edilul Andrei Volosevici nu pare dispus să înțeleagă chestiuni esențiale referitoare la rolul presei în societate. Mass-media, chiar și atunci când formulează critici, reprezintă un partener al persoanei publice, nu un inamic. Expunerea unor subiecte în spațiul public reprezintă esența democrației, completând un dialog constructiv și absolut necesar oricărei societăți deschise.
În astfel de momente, suntem uniți și vom acționa împreună împotriva oricărei forme de agresiune din partea politicului. Intimidările nu rezolvă decât un singur lucru: ne arată că după 32 de ani de la Revoluție, lupta cu schimbarea mentalităților este în desfășurare și ne motivează să continuăm pentru un viitor mai bun, într-o societate în care normalitatea nu se reglează prin limbaj licențios sau amenințări de bodegă, ci prin dialog!
Cristina IANCU- Stiriactuale.ro
Sebastian IGNAT- Actualitateaprahoveana.ro
Eugen Cristescu- Intransigent.ro
Virgil Rădulescu- Stiriprahova.ro
Adrian Radu- IncisivdePrahova.ro
Mădălin Toader- ComisaruldePrahova.ro
Eugen Serban- ZiarePh.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here