Cum sa gatesti corect ouale?

0
101

Oul. Unul dintre cele mai folositoare, delicioase si versatile ingrediente din bucatarie, oul este folosit cu succes in aproape orice:

  • Traditionalele omlete;
  • Oua ochi;
  • Oua umplute;
  • Quiche-uri ;
  • Salate;
  • Taietei si paste;
  • Maioneza;
  • Cozonac;
  • Blaturi de tort si briose;

Dupa cum puteti vedea, ouale au aplicatii aproape nelimitate, fiecare tara avand retete specifice in care folosesc ouale la potentialul lor maxim.

Insa, de cele mai multe ori, desi este un ingredient simplu, multa lume are probleme sa gatesca ouale in anumite feluri, fiind usor mai dificil pentru a obtine un rezultat perfect.

Cel mai bun ou ochi

Un mic dejun delicios sau servit ca topping peste un burger, oul ochi este indragit, datorita gustului unic si al galbenusului plin de savoare.

Pentru a face cel mai bun ou ochi trebuie sa folosesti intotdeauna o tigaie antiaderenta. Ouale sunt delicate si de cele mai multe ori se lipesc de alte cratite  realizate din materiale precum inoxul sau otelul carbon, o tigaie de acest fel va asigura ca veti avea un ou intreg, nelipit de vas si de asemenea veti folosi si mai putina grasime.

  1. Puneti tigaia sa se incinga alaturi de o lingura de ulei sau un cubulet de unt.
  2. Sparge-ti oul in mijlocul tigai (sau de preferat intr-un bol separat pentru a nu exista riscul unei cojite sa se strecoare in tigaie) si permitetii acestuia 30 de secunde pentru ca albusul sa inceapa sa devina alb. Turnati o lingura de apa si puneti capacul.
  3. Dupa trei minute, verificati daca albusul s-a coagulat. Daca inca nu este gata, mai lasati-l 30 de secunde si verificati din nou.
  4. Cand acesta este gata, folositi o spatula lata pentru a-l scoate pe o farfurie si asezonati dupa bunul plac.
  5. Omleta

Omleta este una dintre cele mai populare metode de a gatii un ou. Exista multe variatii ale acestui fel:

  • Omleta americana cu diferite topinguri
  • Omleta franceza
  • Omleta spaniola
  • Omleta italieneasca – frittata
  • Omleta japoneza – tamagoyaki

Fiecare tara are o reteta si un fel diferit de a gatii ouale. O puteti personaliza exact asa cum doriti. Asta este si frumusetea artei gastronomice: puteti crea si adapta retetele dupa placul si gusturile dumneavoastra.

In primul rand este indicat sa folositi si in acest caz o tigaie antiaderenta, astfel nu veti avea probleme cu lipirea ingredientelor.

  1. Inainte sa incepeti gatirea in sine, este recomandat sa va pregatiti ingredientele, astfel nu veti fi nevoit sa va grabiti. Taiati si feliati legumele (puteti folosi orice aveti in frigider, de la ceapa, cartofi, ciuperci, ardei si multe altele) si proteina (feliati sau taiati cubulete sunca, bacon). De asemenea, bateti separat intr-un bol doua sau trei oua.
  2. Incingeti tigaia si adaugati o lingura de ulei sau, pentru o aroma mai buna un cubulet de unt (in cazul in care folositi bacon sau ceva asemanator cu un procent ridicat de grasime, nu este necesar sa mai adaugati grasime suplimentara).
  3. In primul rand adaugati sunca si oferiti timp pentru a se rumeni si sa prinda o culoare aurie. Adaugati legumele taiate si lasati-le intre 3 si 5 minute pentru a se cali.
  4. Adaugati ouale batute (nu uitati sa adaugati un praf de sare si piper) in tigaie si asteptati. Folosind o spatula de silicon, ridicati marginile si permiteti oului inca lichid de la suprafata sa se strecoare dedesubt.
  5. In momentul in care numai vedeti ou lichid, luati tigaia de pe foc, pliati la jumatate omleta si asezati-o in farfurie.
  6. Aici puteti sa o garnisiti cu cascaval ras sau cu patrunjel.

Oul este un aliment versatil si popular, folosit de mii de ani in alimentatia oamenilor. Acest ingredient pot fi folosit cu succes in aproape orice si atata timp cat gatiti cu pasiune, mancarea va avea un gust de neegalat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here