Audit energetic industrial – ce reprezinta si cand are nevoie si firma ta de unul?

0
376
audit energetic industrial

Orice business vine la pachet cu oportunitati de profit si cu potentialul de a inregistra succese remarcabile, dar si cu obligatii care trebuie respectate in mod permanent sau periodic. In cazul anumitor companii din Romania, exista obligativitatea ca o data la patru ani sa intocmeasca un audit energetic industrial. Acesta reprezinta nu doar o obligativitate, ci si o oportunitate, deoarece rolul sau este sa identifice metodele prin care o cladire in care se desfasoara activitati de business poate sa fie ajustata in asa fel incat consumul de energie sa fie unul mai scazut.

Din perspectiva autoritatilor, rolul auditului este unul protector pentru resursele naturale si mediul inconjurator. Din perspectiva de business, se poate spune ca sunt protejate resursele, dar sunt diminuate si cheltuielile cu energia. Fireste, totul este conditionat de capacitatea firmei de a pune in practica recomandarile care vor reiesi in urma unui astfel de audit. Iata ce reprezinta, in detaliu, procesul de audit, la cine trebuie sa apelezi pentru a-l pune in practica si cum se desfasoara acesta!

Audit energetic industrial: ce este si cine te ajuta cu el

Conform legii 121 din 2014, articolul 9, Directiva privind Eficienta Energetica, este obligatoriu ca, o data la fiecare patru ani, firmele care consuma o cantitate de energie de peste 1000 de tone echivalent petrol pe an trebuie sa desfasoara un audit energetic industrial. Procesul nu este unul foarte complex. El incepe prin contractarea unei persoane fizice sau juridice autorizate in sensul desfasurarii unui astfel de proces.

Este necesar sa te orientezi catre o entitate autoritaza de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) cu experienta in domeniu. Trebuie sa ai acces la specialisti autorizati. Exista mai multe tipuri de auditori care se pot ocupa de situatia firmei tale, in functie de complexitatea situatiei. Poti fi ajutat de un auditor energetic clasa I termoenergetic, un auditor energetic clasa I electroenergetic sau un auditor clasa II complex.

Odata ce ai identificat compania alaturi de care vrei sa lucrezi, trebuie sa o contactezi telefonic sau prin formularele disponibile online si sa vezi de ce documente au nevoie pentru a incepe procedura de audit energetic industrial. De regula, iti sunt solicitate informatii legate de consumul de energie inregistrat la sediul firmei tale in precedentii trei ani calendaristici. De asemenea, iti vor fi solicitate si informatii generale despre companie.

Ulterior transmiterii tuturor informatiilor soclicitate de catre reprezentantii firmei de audit, un inginer ceritificat se va deplasa la sediul companiei tale pentru a verifica specificul acesteia, sistemele de izolare utilizate, sistemele HVAC si alte elemente considerate a fi relevante. Vizita acestui expert dureaza pana la cel mult 8 ore si se desfasoara intr-o singura zi. Odata incheiata, se trece la faza de concluzionare a auditului.

In final, se intocmeste un dosar care poate fi folosit ca act doveditor ca procesul a fost desfasurat, in conformitate cu rigorile impuse prin lege. De asemenea, se intocmeste si o lista de propuneri referitoare la masurile care ar putea fi luate pentru cresterea eficientei energetice, fara ca activitatea afacerii tale sa fie in vreun fel afectata.

Acceseaza Elsaco.com si descoepra toate detaliile despre cum poti intra in contact cu una dintre cele mai mari companii de audit energetic industrial din Romania. Colaboreaza doar cu experti din domeniu si bucura-te de rezultate care sa te ajute pe termen lung!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here