Vrei să folosești apă dintr-o fântână în propria casă? Iată cum poți face asta!

0
82

 În lume, studiile relevă faptul că unul din șase oameni nu au acces la apă potabilă.

Accesul la apă potabilă este un drept fundamental care, de multe ori, chiar și în unele zone ale țării noastre, este considerat un privilegiu. Pentru a se rezolva problema accesului la apă potabilă în România există două modalități: investiții masive ale administrației locale din zonele fără apă în rețeaua publică de canalizare sau investiții private, ale persoanelor fizice, într-o metodă alternativă rețelei publice.

    Dacă te-ai mutat într-o zonă rurală fără acces la apă potabilă sau pur și simplu te-ai săturat de facturi prea mari la apă și canalizare, există o alternativă viabilă: poți folosi apa din fântână sau dintr-un puț pentru nevoile tale, a familiei și chiar ale gospodăriei (irigații). Pe lângă faptul că alimentarea cu apă nu este niciodată întreruptă de posibilele lucrări la rețeaua de canalizare, apa generată din fântână poate avea un grad mult mai ridicat de puritate și, automat, un gust mai bun.

    Alimentarea cu apă dintr-o sursă alternativă se realizează prin instalarea unei pompe de apă submersibile sau de suprafață. Există o gamă foarte variată de astfel de pompe în funcție de gradul de puritate a apei pe care dorești să o aduci în casă și a adâncimii de la care vrei să aduci acea apă.

Trebuie să ai în vedere următoarele aspecte atunci când alegi pompa sau hidroforul potrivit

  • dacă apa este relativ curată poți folosi o pompă submersibilă de apă curată;
  • dacă apa este plină de impurități, este indicat să folosești o pompă submersibilă de apă murdară; 
  • dacă sursa apei tale nu se află la o adâncime mai mare de 8-9 metri poți apela la un hidrofor;
  • dacă sursa de apă este la o adâncime mai mare de 10 metri, trebuie să folosești un hidrofor cu ejector (tub venturi). 

    Găsești astfel de pompe și hidrofoare pe sculeaz.ro.

    Dacă te-ai hotărât asupra tipului de pompă și a spațiului unde vrei să fie fântâna sau puțul este important să ai în vedere faptul că acest loc este bine să fie:

  • la minim 50 de metri de gropile de gunoi sau de alte surse poluante ca fabrici sau depozite de chimice
  • la cel puțin 5 metri de casă dar nu foarte departe pentru a nu mări nejustificat costul conductelor și al cablului electric

    Este foarte important ca accesul la fântână să fie ușor în orice perioadă a anului deoarece poate fi oricând nevoie de anumite reglaje neprevăzute.  

     După ce ai construit puțul sau fântâna (asta dacă nu era deja construit/ă) și ai ales mecanismul dorit poți trece la modalitatea de instalare propriu-zisă. Este indicat să începi cu cablarea, legând toate punctele cheie ce necesită apă într-o rețea comună și ducând acea rețea în camera de utilitate, unde va fi instalat echipamentul. Pentru a te putea folosi de rețeaua de apă indiferent de anotimp este important ca țevile să fie așezate sub nivelul de îngheț al solului, săpând un șanț mai adânc. Țevile ar trebui să fie dintr-un material mai durabil, pentru a rezista coroziunii: plastic sau metal-plastic. Un capăt al țevii trebuie introdus în casă iar celălalt capăt al țevii principale (orificiul de admisie) trebuie etanșat cu grijă în fântână sau puț. 

   După aceste etape râmâne doar instalarea echipamentului și să te bucuri de propria apă!

sursa foto: pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here