„𝐒𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐁𝐞𝐫𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞𝐬𝐭𝐢”/𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝙛𝙖𝙘𝙩𝙤 𝐢𝐧 𝐜𝐮𝐬𝐭𝐨𝐝𝐢𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐢

0
269

Într-un articol publicat pe platforma Contributors, arhivistul si istoricul Cătălin Botoșineanu susține că documentele clasificate au intrat de facto in custodia serviciilor de informații, care au dobândit dreptul de a „îngădui” sau nu folosirea lor. Acest drept se referă atât la documentele clasificate create după 1989, cât și înainte de acest an. Noile atribuții au transformat serviciile de informații într-un cenzor al cercetării istorice.
„HG 585/2002 a încalcat pur și simplu o lege, legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a instituit dreptul SRI, DGIPI sau al Serviciului secret al Armatei să dispună nu doar asupra documentelor proprii ci și asupra documentelor clasificate produse de autorități și instituții publice sau a marilor coloși industriali din perioada comunistă. Practic, în afara oricăror competențe istorice sau arhivistice, fără a avea un drept de proprietate sau de deținere legală, documentele clasificate ale oricărei organizații intrau de facto în custodia Serviciilor de informații. Odată create, indiferent de nivelul de clasificare, actele erau pus sub sechestru, folosirea lor fiind îngăduită doar de către acestea.
Conform Centrului de Consultanță Istorică, peste toate instituțiile s-au rostogolit arbitrar noile prevederi. Încălcând legislația în uz care prevedea termene de păstrare pentru aceste categorii de documente, s-a dispus distrugerea lor pe baza unui simplu proces-verbal de distrugere. În cazul Arhivelor Naționale (ANR), documentele clasificate, preluate în depozite pentru a intra în circuitul public, au devenit noua Cenușăreasă. Accesul a fost condiționat de declasificarea fiecărui document în parte, indiferent de anul creării sau de emitent.
[…]
Așa se face că astăzi un cercetător nu poate avea acces la documente clasificate produse înainte de primul război mondial de către unitățile militare sau la actele legiunii de jandarmi din anii ’20, deși termenele lor de clasificare au expirat de jumătate de secol. Evident că acest lucru îl știu și Serviciile, dar interesul lor este legat de putere și de controlul informațiilor, fiind speculat orice prilej în acest sens.” (Cerasela N.).

Articolul „𝐒𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦𝐮𝐥 𝐁𝐞𝐫𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞𝐬𝐭𝐢”/𝐃𝐨𝐜𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐬𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝙛𝙖𝙘𝙩𝙤 𝐢𝐧 𝐜𝐮𝐬𝐭𝐨𝐝𝐢𝐚 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐢 apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here