Crintă presare brânzeturi – ce rol are?

0
288

Crinta pentru presare brânzeturi se utilizează în industria procesării laptelui pentru eliminarea zerului din produsele lactate proaspete din care se obțin cașcavalul, telemeaua, cașul, sau brânza proaspătă. În general, această instalație este realizată complet din inox, și este compusă dintr-un singur compartiment, sau mai multe (în funcție de model) – aceste compartimente sunt umplute cu produsul însămânțat.

Acest proces reprezintă de fapt unirea particulelor de coagul în masă compactă (preferabil cât de compactă este posibil), dar ajută inclusiv la eliminarea zerului – cu o crintă presare brânzeturi procedeul se face ușor, eficient, și corespunzător.

Pentru presarea sau autopresarea branzeturilor este necesară întoarcerea acestora pe ambele părți, și durează între 10 și 24 de ore în cazul brânzeturilor moi, iar în cazul brânzeturilor tari între 8 și 10 ore. Crinta de presare brânzeturi se utilizează în general la produsele tari și semi-tari, deoarece în cazul acestora se pune accent mare pe unirea particulelor de coagul într-o masă compactă. Spațiul în care se face presarea trebuie să aibă o temperatură optimă, între 20-25 grade – este un aspect foarte important al procesului de presare.

Înainte de introducerea lactatelor în crinta presare brânzeturi, trebuie învelite în pânză ori sedilă. Se recomandă învelirea lor pentru obținerea unei coji tari, uniforme, cu suprafață netedă.

În funcție de dimensiune, presarea brânzeturilor se realizează în moduri diferite. De exemplu, în cazul brânzeturilor mici presarea nu poate fi mai lungă de 2-4 ore la o forță mică de 15-25 kg. La brânzeturile mari, presarea poate dura de la 12 la 24 de ore, cu o forță mult mai mare de 30-40 kg (uneori și mai mult).

Tipuri de prese

Presele folosite în procesul tehnologic sunt de mai multe tipuri: cu pârghie, hidraulice, pneumatice, sau cu arc-șurub. De asemenea, o crintă de presare brânzeturi se găsește pe piață în diverse modele, și dimensiuni, în funcție de necesitățile secțiilor de procesare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here