10 Sfaturi pentru a mentine calculatorul perfect functional cat mai mult timp

0
27

Multi oameni nu realizeaza ca majoritatea problemelor computerului pot fi evitate cu putina diligenta. Problemele hardware si software pot aparea destul de frecvent. Acesta este dezavantajul detinerii unui computer de tip desktop sau laptop. Se poate spune ca majoritatea problemelor cu care tehnicienii in reparatii PC se confrunta reprezinta un rezultat al greselilor utilizatorilor sau a ignorantei. Atunci cand avem de a face cu reparatii pc, exista anumite probleme recurente ce impiedica utilizatorii finali sa-si desfasoare activitatea, acestea fiind insa usor de evitat. Iata in continuare o lista simpla de sfaturi pentru a face computerul sau laptopul dumneavoastra sa functioneze asa cum ar trebui:

  1. Nu instalati mai mult de un program antivirus. In caz contrar pot aparea conflicte ce vor fi greu de rezolvat.
  2. Dezinstalati complet un program nedorit atunci cand vreti sa-l inlocuiti. Simpla dezactivare a unui astfel de program va lasa in urma procese si intrari in registri ce vor intra in conflict cu programele nou instalate. Acest lucru duce de regula la erori de diagnosticare si blocaje.
  3. Stergeti cu regularitate fisierele temporare din computerul dumneavoastra. As recomanda sa faceti acest lucru dupa fiecare sesiune de utilizare, indiferent cat de scurta este aceasta. Acest lucru se poate realiza folosind un program fantastic precum CCleaner si dureaza doar cateva secunde daca se realizeaza cu regularitate.
  4. Realizati periodic scanari complete cu programul dumneavoastra antivirus. Acest lucru va va garanta ca toate fisierele adaugate pe hard disk sunt scanate si curatate sau sterse in cazul in care prezinta nereguli.
  5. Evitati manevrarea laptopului cu o singura mana atunci cand nu il transportati intr-o geanta speciala. Aceasta este principala cauza a laptopurilor trantite ce poate conduce la avarierea discurilor sau chiar spargerea ecranului.
  6. Intotdeauna cand alimentati laptopul sau desktop-ul la priza folositi un sistem de protectie impotriva supratensiunii electrice. Acest lucru este vital pentru protectia partilor componente sensibile ale sistemului dumneavoastra.
  7. Faceti backup-uri in mod regulat. Recuperarea datelor este o procedura foarte scumpa si astfel va putea fi evitata.
  8. Inchideti computerul asa cum trebuie. Evitati intreruperea alimentarii cu energie electrica. In caz contrar hard disk-ul poate prezenta portiuni corupte, sau chiar poate fi afectat iremediabil.
  9. Nu deschideti carcasa si nu incercati sa faceti service laptop daca nu sunteti competent in acest domeniu. Manipularea defectuasa a componentelor poate transforma o reparatie simpla in una majora.
  10. Daca manipulati componentele interne ale unui pc sau ale unui laptop asigurati-va ca le veti proteja impotriva descarcarilor de energie electrostatica. Acestea pot fi fatale pentru computerul dumneavoastra.

Daca totusi va veti afla in situatia in care incep sa apara semne preliminare ale unei defectiuni – precum blocari si resetari neanuntate, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa realizati o copie de rezerva a fisierelor recente, ori chiar un backup complet. Aceasta este partea cea mai importanta, iar transformand-o intr-o rutina veti putea salva ani de munca si amintiri printr-o simpla copie de rezerva. Singurul lucru de care sa tineti cont este ca nu ar trebui sa faceti copia de rezerva pe acelasi disc pe care se afla fisierele dumneavoastra. Asta deoarece, in cazul unei defectiuni fizice ale discului, atat fisierele dumneavoastra cat si copia de rezerva vor deveni inutilizabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here