Atentie la conducerea motocicletei in conditii atmosferice dificile

0
31

Conducerea unei motociclete pe timp de noapte, ceata sau in conditii de trafic infernal de la orele de varf sunt, fara doar si poate, cele mai mari provocari carora orice conducator al unei motocicletei ar trebui sa ii faca fata.

Sa presupunem, insa, ca detii o motocicleta destul de veche, iar buna functionare a acumulatorului moto atarna de o decizie simpla, achizitia unui acumulator moto nou. Ce e de facut?

Va prezentam, in cuprinsul prezentului articol, cateva trucuri care sa te ajute sa mergi intotdeauna la siguranta inca din primele momente in care pornesti la drum.

Anticiparea pericolelor

O prima abilitate a riderului este anticiparea pericolelor si, implicit, capacitatea de a efectua manevre de evitare a obstacolelor.

Anticiparea este cea mai buna metoda pentru a evita o situatie periculoasa. Ca atare, daca ai abilitatea de a recunoaste o situatie periculoasa, te poti pregati din timp cu cel mai eficient plan de evitare a pericolelor. Atentia distributiva, indreptata asupra a tot ceea ce se petrece in jur, este calitatea de baza a unui motociclit iscusit. La observarea oricarui pericol eminent, obligatia ta ca motociclist este de a reduce viteza si de a planifica situatiile optime menite sa evite neprevazutul.  De aceea ai nevoie de un acumulator moto nou, eventual de la dealerii autorizati.

De exemplu, daca in intersectie se apropie mai multe masini, iar una dintre ele nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept, este cazul sa reactionezi din pripa pentru a nu deveni victima unui accident rutier.

Atunci cand stabilesti planul de bataie pentru situatii neprevazute, trebuie sa iei in calcul, atat evitarea pericolului, cat si pericolele auxiliare care pot aparea din cauza evitarii situatiei initiale. De exemplu, trebuie sa anticipezi cat de aproape este masina din spate atunci cand franezi brusc.

Conducerea pe timp de noapte

Pe timp de noapte, conducerea oricarui tip de autovehicul si, mai cu seama, a motocicletei, este dificila, in principal din cauza campului vizual redus comparativ cu cel din timpul zilei. De aceea, riscul de a fi lovit sau de a lovi un obstacol creste foarte mult, deoarece nu poti fi vazut clar.

Pentru a ajunge in cele mai bune conditii la destinatie, se impune sa respecti o serie de reguli de baza, cum ar fi:

–     sa conduci cu viteza mai mica decat cea cu care te deplasezi pe timpul zilei;

–    sa pastrezi o distanta mai mare fata de vehiculele din fata si din spate. In felul acesta, vei avea mai mult timp de reactie. O distanta de 3-4 secunde iti asigura o conducere safe;

–     semnalizeaza din timp si franeaza mai inainte decat o faci de obicei;

–     nu depasi decat daca este necesar si nu inainte de a te asigura temenic daca pe sensul opus se afla vreun biciclist, vreo caruta sau vreun pieton;

–    asigura-te ca poti fi identificat usor de catre toti ceilalti participanti la trafic: mentine in permanenta farurile si reflectorizante sterse de murdarie, semnalizarile in perfecta stare de functionare;

–      poarta imbracaminte de culori vii, deschise, sau o vesta reflectorizanta;

–      priveste cu atentie animalele care pot sari in cale din santurile de pe maginea drumului.

(Pe timp de noapte vei circula de fiecare data cu faza scurta atunci cand din sens opus se apropie un alt autovehicul. In situatia mai putin probabila in care intampini probleme la cablul kilometraj, mai bine te opresti din drum.)

Condusul pe vreme nefavorabila

In conditii de ploaie sau ceata, vizibilitatea este aproape la fel de redusa ca pe timpul noptii. In mare, ar trebui sa adopti cam acelasi masuri ca in cazul condusului pe timp de noapte, indeosebi in ceea ce priveste franarea si acceleratia.

Pe suprafete alunecoase, cum ar fi criblura, carosabilul umed dupa ploaie, mazga ori marcajele proaspat vopsite de pe sosea, se vor evita franarea si accelerarea brusca. Franele se vor folosi usor si progresiv. Daca observi ca ai probleme la pedalele schimbatorului de viteze de exemplu sau chiar la sistemul de franare, poti apela din timp la un service autorizat sau la dealerii autorizati de pe piata romaneasca!

Bratele si incheietura mainii se vor tine lejer, iar picioarele vor fi amplasate pe suporti.

Asadar, condu prudent si anticipeaza din timp potentialele riscuri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here