Unde si de ce au inceput a fi folositi banii?

0
97

Folosirea banilor de catre comunitatile umane poate fi urmarita, mult inapoi in timp, cam cu     40 000 ani in urma; specialistii au documentat schimburi comerciale si circulatie monetara inca din Paleoliticul superior, intr-o forma rudimentara, binenteles. Grupuri de vanatori comercializau arme si alte unelte. Initial, oamenii faceau troc, adica schimb de produse. Banii au aparut ceva mai tarziu, evoluand de-a lungul timpului, de la obiecte din natura, folosite ca monede, la monede din metal si bancnote, pana la moneda digitala de astazi, care domina anumite schimburi comerciale si la cunoscutul curs de schimb valutar, vital in comertul international. Oricare ar fi formatul, omenirea a folosit de foarte multe vreme moneda ca mod de plata, ca modalitate de schimb valutar, ca valoare standard, ca modalitate de economisire si ca unitate de cont.

Exista destul de multe teorii despre originea banilor, avand in vedere ca banii au mai multe functii: confera valoare schimburilor comerciale, pun in contact societati total diferite, perpetueaza ierarhii sociale, ilustreaza puterea unui stat. La inceput, obiecte gasite liber in natura, obiecte rare si pretioase, deci, erau folosite pe post de moneda – scoici, perle, cupru native, bucati de meteor, obsidian, ambra, aur, argint, etc. Sekelul Mesopotamian este prima moneda cunoscuta din istorie, datand de acum aproape 5000 de ani. Larga circulatie a monedelor romane, islamice, indiene si chineze indica un comert premodern care se desfasura deja, in aceste zone, incepand cu anul 1250 I. Hr. Aparitia monedelor s-a datorat, in primul rand, portabilitatii lor, durabilitatii si valorii inerente. Mai mult decat atat, liderii politici puteau controla productia de monede, ca si circulatia si utilizarea lor. Produsele sau animalele folosite in troc erau greu de transportat, dintr-un loc intr-altul, de cele mai multe ori, avand volum mare, fiind si perisabile, in unele cazuri. Banii au devenit, in timp, instrument de control politic; se percepeau taxe, au aparut elitele si s-au inzestrat armate. Banii au actionat sic a factor stabilizator in schimburile nonviolente de bunuri, informatii si servicii.

Si in trecut, la fel ca si astazi, nici o societate nu era auto-suficienta, banii facilitand interactiunea dintre oameni, in primul rand, in scop comercial. Oamenii au folosit varii forme a banilor, pentru a mobiliza resurse, pentru a crea aliante si prietenii, in functie de conditiile politice si sociale. Circulatia de bunuri exotice in zone in care nu existau, in mod normal, arata semnificatia monedei in unificarea regiunilor, a oamenilor. Banii erau un limbaj comun, cunoscut si utilizat de toti. Istoria ne arata ca moneda a facilitate miscarea bunurilor si serviciilor, precum si migratia si stabilirea oamenilor in alte zone decat cele de bastina. Banii au adus bogatie unora, grabind segmnetarea socio-economica si nu numai.

In zilele noastre, banii ii diferentiaza pe bogati de saraci, pe cei dezvoltati de cei nedezvoltati sau in curs de dezvoltare, etc. Banii au valoare personala, dar si impersonala, iar inechitatea globala este legata, in zilele noastre, de formalizarea banilor ca masura a bunastarii si sustenabilitatii societatii. Cursul de schimb valutar asigura valorizare monedelor nationale, astfel incat schimburile comerciale sa se desfasoare in limite bine stabilite si acceptate de toate partile participante.

Stephen Harris

Commissioning Editor, Science + Technology

https://theconversation.com/when-and-why-did-people-first-start-using-money-78887

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here