Epidemia de coronavirus continua sa se extinda in Prahova

0
284

Epidemia de coronavirus continua sa se extinda in Prahova. Numai într-o singură zi au apărut 31 de cazuri noi. Spitalele din județ, la un pas de a nu mai face față.

De la începutul epidemiei și până în prezent, avem 277 de prahoveni testați pozitiv.

Înainte de relaxarea din data de 15 mai, în județ existau aproximativ 80 cazuri de coronavirus. În prezent, numărul bolnavilor este de peste trei ori mai mare!

Pe 15 iunie, când a început a doua etapă a relaxării măsurilor anti-Covid-19, în Prahova se înregistrau 170 de bolnavi.

Printre ultimii prahoveni testați pozitiv se află și 19 angajați ai unui azil privat de îngrijire bătrâni, din Homorâciu (comuna Izvoarele).

Toți au fost confirmați bolnavi pe 24 iunie, după ce, cu o zi înainte, au existat câteva suspiciuni în rândul beneficiarilor, iar conducerea unității respective a anunțat Direcția de Sănătate Publică Prahova, care a decis testarea imediată atât a întregului personal (34 de angajați), cât și persoanelor internate aici (68 de beneficiari).

Primele rezultate sosite au fost cele ale personalului angajat aici. Astfel, dintre cele 34 de probe prelevate cadrelor care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor, 19 au fost pozitive, 13 negative, iar două sunt încă în lucru. Tot în lucru sunt și cele 68 de probe prelevate de la beneficiari.

Cadrele de la căminul de bătrâni din Homorâciu, care au fost depistate pozitiv, sunt în prezent internate.

* Nu mai sunt aparate de ventilat disponibile în județ!

În secțiile de Terapie Intensivă din județ, destinate îngrijirii bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2, sunt internați 11 pacienți.

Așadar, acesta este numărul persoanelor cu forme grave de coronavirus, asociate, în multe situații, cu alte comorbidități (boli cronice).

Spitalul Județean de Urgență Ploiești a anunțat, deja, că nu mai are ventilatoare pentru cazurile grave, cele 8 aparate disponibile strict pentru pentru pacienții critici Covid-19 fiind folosite. SJU mai are alte 18 aparate, dar acestea ajută pacienții în stare gravă, care nu au coronavirus.

La Spitalul Municipal Câmpina există alte 2 ventilatoare, care sunt și ele integral utilizate.

DSP Prahova susține că, deocamdată, poate gestiona situația, dar ar putea să fie nevoie de o suplimentare a numărului de ventilatoare, dacă apar noi cazuri grave în județ.

* O întrebare logică: cum au explodat cazurile de coronavirus?

Surse medicale au declarat pentru Ziarul de Ploiești că, deși la început s-a vehiculat teoria că bolnavii asimptomatici sunt mai puțin responsabili pentru răspândirea epidemiei, mai nou se bănuie că aceștia pot transmite virusul în primele zile de la infectare, înainte de a dezvolta anticorpi.

Și cum oamenii nu mai cred în această boală, deci refuză să își mai ia măsuri de protecție, cum ar fi folosirea măștilor, în special în interiorul unor clădiri unde se vehiculează un număr mare de persoane (gen supermarket, magazine de cartier, unități medicale, fabrici etc.), dar și pe mijloacele de transport în comun, de aici și explozia numărului de cazuri.

Se pare ca simptomatologia apare la oameni la 2 – 14 zile de la expunerea la coronavirus.

Vârstnicii, persoanele care prezintă și alte afecțiuni (comorbidități) sunt mai predispuse în a dezvolta o formă mai gravă de boală.

Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta complicații sunt:

  • persoane imunodeprimate (imunitate scăzută)
  • persoane cu boli cronice (diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, plămâni și rinichi, obezitate severă – IMC > 40)
  • persoane peste 70 de ani

Ziarul de Ploiești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here