Ce este o gazduire VPS?

0
30

VPS reprezinta prescurtarea de la Virtual Private Server in engleza. Este un server logic sau mai degraba virtual decat un server fizic. Un server fizic poate gazdui mai multe servere virtuale. Resursele principale ale unui server fizic pot fi partajate intre mai multe servere virtuale. Este o solutie mai sigura si mai stabila decat gazduirea dedicata sau daca nu ai pentru moment spatiu pe un server dedicat. Cu toate acestea, este mai ieftin decat sa inchiriezi un server intreg.

Gazduirea VPS este in general aleasa de catre proprietarii de site-uri web care au un trafic de nivel mediu care depasesc limitele planului de gazduire partajata insa care nu au inca nevoie de resursele unui server dedicat.

Solutiile VPS ofera in general mai multe planuri de gazduire. Spre exemplu, la Hostinger exista numai putin de 6 planuri VPS pentru a raspunde diferitelor nevoi ale diferitelor companii si de a-ti permite sa iti dezvolti site-ul progresiv, intr-un mod cat se poate de transparent atunci cand ai nevoie de mai multe resurse. Cel mai ieftin plan de gazduire VPS de la Hostinger incepe de la 4,29 euro pe luna si poate ajunge pana la 45 euro pe luna.

Cum functioneaza gazduirea VPS? Un server este un computer pe care furnizorul tau web stocheaza fisierele si bazele de date necesare site-ului tau web. De fiecare data cand un vizitator online vrea sa acceseze site-ul tau web, navigatorul trimite o cerere serverului si transfera fisierele necesare via Internet. VPS hosting iti furnizeaza un server virtual care simuleaza un server fizic insa, in realitate, masina este partajata intre mai multi utilizatori.

Gratie tehnologiei de virtualizare, furnizorul tau de gazduire web instaleaza un strat virtual deasupra sistemului de exploatare a serverului. Acest strat divizeaza serverul in partitii si permite fiecarui utilizator in parte sa instaleze propriul sau sistem de exploatare si propriile sale programe. Drept urmare, un server virtual privat (VPS) este totodata virtual si privat deoarece detii controlul complet. Este separat de alti utilizatori ai serverului la nivelul sistemului de exploatare. In realitate, tehnologia VPS este similara cu crearea de partitii pe propriul computer atunci cand iti doresti sa executi mai multe sisteme de exploatare (Linux si Windows spre exemplu) fara sa redemarezi.

Avantaje

  1. Este mai rapid si mai fiabil decat un server de gazduire partajata ;
  2. Deoarece resursele serverului precum memoria sau puterea sunt garantate, resursele utilizate fluctueaza de la zero la minim;
  3. Problemele si cresterea traficului ale altor utilizatori ai serverului nu afecteaza in niciun fel site-ul tau.
  4. Obtii o confidentialitate mai buna deoarece fisierele tale si bazele de date sunt blocate pentru alti utilizatori ai serverului ;
  5. Este un serviciu usor de adaptat.

Dezavantaje

  1. Gazduirea VPS este mai scumpa decat gazduirea partajata ;
  2. Necesita mai multe cunostinte tehnice pentru administrarea in mod corect a serverului ;
  3. Serverele prost configurate pot provoca erori de securitate ;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here