Grupul de Comunicare Strategică. Adică ce?

0
298

(Preluare National – Valentin Boeru):

Denumirea aceasta pompoasă apare de câteva zeci de ori pe zi în spațiul public. Instituția ține numărul morților, al cazurilor noi de îmbolnăviri, al vindecaților, al celor intrați în izolare sau în carantină instituționalizată. Lucru firesc, altminteri, spre informarea populației. Cred, dar fără a fi sigur de asta. Pe de altă parte, văd că se ocupă și cu descoaserea știrilor, nu cumva să dea presa vreo informație neadevărată. Și asta e bine. Și se mai uită și în ogrăzile televiziunilor și site-urilor ca, în caz de știri false, să propună închiderea prăvăliillor. Totuși, informațiile care nu-i plac, unde le încadrează?
Andi Manciu, absolvent de „Ștefan Gheorghiu” pe stil nou
De la înființare și până în prezent nu a explicat nimeni în ce constă comunicarea strategică. Sunt taine care trebuie bine pomădate înainte de a ajunge pe piață? Moartea și boala sunt secrete? Se ferește Guvernul de propria-i națiune? Grupul lucrează cu informații de natură a tulbura somnul poporului și trebuie să-l menajeze? Nu prea cred, după dormitul de la alegeri nu mi se pare că ar mai exista ceva care să-l stânjenească.
Unde stai, Grupule?
Despre Grupul de Comunicare Strategică nu se găsesc prea multe informații. Nu știm decât că este compus din specialiști în comunicare de la toate ministerele și serviciile care au responsabilități în combaterea pandemiei. Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Poliția de Frontieră, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Poliția Română, Jandarmeria.
Marcel Vela, comunicatorul care, când citește, parcă sare șotronul
Doar atât? E dezolant, zău. O armată de oameni care să numere morții și să adune pe hârtie numărul bolnavilor? Dacă întrebi, bunăoară, dacă se știe câți dintre românii repatriați au mințit la trecerea frontierei, pretextând că vin din alte țări, dacă au fost identificați și testați, nu cred că-ți va răspunde cineva. O dată pentru că asemenea date nu există și, a doua oară, pentru că Grupul de Comunicare Strategică nu poate fi întrebat. Nu are adresă poștală, nici adresă electronică, număr de telefon, fax și ce ar mai fi nevoie pentru comunicare. Eu nu am găsit nimic din toate astea. Sau poate nu m-am priceput să caut un lucru care trebuia să fie la vedere și ușor de accesat.
Ce îi recomandă?
Nici despre specialiști nu există date publice. Și ăștia sunt secreți? Cine sunt? Prestând un serviciu public, în slujba cetățeanului, ar fi trebuit să știm ce pregătire au, ce îi recomandă dincolo de o anume simpatie sau opțiune politică, care este nivelul de experiență practică, nu pe hârtie, cu o tonă de diplome de pe la diverse cursuri sau facultăți. CV-urile lor? Nu există. Te pomenești că și astea sunt secrete, de parcă ar lucra la bomba atomică românească pe bază de leuștean. Pe undeva ar fi o logică. Din moment ce ei doar ființează, ce fel de CV se poate afișa? Să mai ai pretenții la declarația de avere sau de interese? Da’ de ce, ca să strici jucăria asta inventată la 24 februarie, ca fiind necesară la „creșterea capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus”? Despre cum combate Grupul virusul, în mod concret, niciun cuvânt. Alt secret? La fel, nicio vorbă despre cum a intervenit efectiv până când Iohannis și-a dat seama că a luat plasă cu alegerile anticipate.
Fără PNL, comunicarea e ca propoziția fără subiect și predicat
Trebuie să răscolești mult pe internet ca să afli că Grupul de Comunicare Strategică este condus de Eduard-Andi Manciu. Cine este? Nu știu, n-am auzit de el. Dar din CV-ul lui am aflat că a lucrat la Realitatea TV și B1TV și a fost jurnalist la Mediafax.
Programul de instruire al liderilor PNL?
După care, prin 2015, a ajuns coordonator al Departamentului de Comunicare al PNL. Simțeam eu că miroase a liberali în jurul lui. Și am mai aflat că s-a ocupat de pregătirea aparițiilor publice a liderilor PNL. Mai bine și-ar șterge asta din CV, că încep să mă gândesc la cum își instiga Orban electoratul să dea primarilor PSD cu bâta în cap, și la Rareș Bogdan, căruia i se umplea gura când îi făcea pe social-democrați idioți, dobitoci și infractori. Soția lui, Narcisa Manciu, ar fi consilier la Administrația Prezidențială. Așa scrie în declarația de avere, dar dacă o cauți pe site-ul Președinției, doamna nu mai apare. Sau poate nu am căutat-o eu ca lumea, o fi fost în grădină atunci. În rest, Andi Manciu prestează la Guvern, pe post consilier de stat la cancelaria lui Orban. La fel de bine prestează și la declarația de avere, la capitolul case și terenuri. Două imobile și mai multe terenuri. O singură întrebare am. Loturile din Suceava, de 8.900, 400 și 3.826 de metri pătrați sunt lipite sau sunt unul hăis și unul cea? Nu de alta, dar alăturate oferă altă perspectivă. Nu-l întreb pe Andi Manciu dacă pe ele cultivă sparanghel, nici dacă el a fost cel care a pus în gura liderilor PNL porcăria aia nazistă cu „Ciuma roșie”, ci în ce constă Comunicarea Strategică aia aburitoare, care stă pitită și dă comunicate care mie mi se pare că au pretenții de lucrare de doctorat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here