Primarul David Eugen (PNL), un exemplu de urmat în administrația locala pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

0
155

Un nou studiu realizat de cei de la Univeristy College London și finanțat de Cancer Research UK arată că țigările electronice sunt mult mai eficiente în procesul de renunțare la fumat atunci când sunt utilizate împreună cu țigări normale. Acestea pot avea până la 95% șanse de reușită.

Datele colectate de Organizația Mondială pentru Sănătate (World Health Organization) arată că fumatul ucide aproximativ 7 milioane de indivizi la nivel mondial în fiecare an. Conform WHO, 80% din totalul de 1.1 de miliarde de fumători sunt în țările sărace și în cele cu venituri medii.

Dispozitivele electronice nu conțin tutun, însă acestea funcționează pe baza unor substanțe în care poate fi reglat nivelul de nicotină pe care utilizatorul îl inhalează sub formă de vapori. Companii mari precum British American Tobacco, Imperial Brands și Japan Tabacco încep, de asemenea, să comercializeze astfel de dispozitive pentru fumat electronic.

Echipa de cercetători a comparat eficiența țigărilor electronice în comparație cu alte tipuri de tratamente pentru înlocuirea acestora (plasturii anti-fumat, guma de mestecat anti-fumat etc.), dar și tratamente terapeutice telefonice, terapii comportamentale sau prin hipnoză, diverse materiale pentru auto-terapie și altele. Pe lângă acestea, în analizele realizate au fost luate în considerare și alte metrice precum vârsta subiecților, diverși parametri socio-economici, nivelul de dependență, alte încercări de renunțare la fumat și tipul acestora. Studiul referitor la eficiența țigărilor electronice a fost realizat pe 18929 cetățeni ai Marii Britanii care au încercat să renunțe la fumat în ultimele 12 luni. Datele au fost strânse pe o perioadă de 12 ani, începând cu 2006 până în 2018.

Studiile au confirmat și că fumătorilor cărora li s-a prescris Champix (sau Vereniclină, medicament pe bază de rețetă utilizat pentru tratarea dependenței de fumat) au avut cu 82% mai mult succes în procesul de renunțare la țigări în comparație cu fumătorii care nu au utilizat nicio metodă alternativă. Pe de altă parte, 95% dintre persoanele care au utilizat țigări electronice ca metodă alternativă au reușit să renunțe la fumat. În mod surprinzător, doar 34% dintre cei care au utilizat NRT (Nicotine Replacement Therapy), plasturi și gumă de mestecat anti-fumat ca metode alternative au reușit să renunțe la fumat. Se pare că NRT a fost mult mai eficientă în rândul celor cu vârste peste 45 de ani. Website-urile dedicate auto-renunțării la fumat au avut succes în rândul persoanelor cu venituri mici. Multe alte soluții anti-fumat au fost total ineficiente în procesul de renunțare la fumat.

Inițiatorul și coordonatorul studiului, Sarah Jackson, profesor al University College London, explică următoarele lucruri: ”Renunțarea la fumat scade riscul apariției unor boli cronice și crește calitatea vieții indivizilor. Cu toate acestea, este important ca orice încercare de renunțare la fumat să aibă așteptările scontate. Studiul realizat de noi nu face decât să dovedească eficiența țigărilor electronice în acest proces.” Aceasta adaugă și că studiul realizat la University College London confirmă faptul că terapiile de tip NRT nu sunt atât de eficiente pe cât se crede. Aceste tipuri de terapii par a avea totuși o eficiență ceva mai crescută atunci când sunt prescrise de medic, nu atunci când sunt cumpărate direct din farmacii sau în urma diverselor recomandări, ceea ce era de așteptat.

Doctorul Jamie Brown, co-autor al studiului, adaugă faptul că este important de luat în considerare faptul că țigările electronice sunt eficiente pentru toate categoriile de vârstă. Totodată, fumatul este unul dintre principalii factori ai discrepanței din punctul de vedere al sănătății între persoanele de diverse statuturi social-economice, iar țigările electronice și produsele de vapeing ar putea aplana această discrepanță, fiind dispozitive disponibile pentru toate clasele sociale.

Peter Hajak, directorul Institutului dedicat dependenței de fumat de la Britain’s Queen Mary Univeristy of London spune că țigările electronice sunt la fel sau mai eficiente decât alte metode anti-fumat, însă sunt folosite de mult mai mulți fumător, ceea ce crește gradul acestora de reușită și de eficiență în rândul dependenților. Pe scurt, vapatul este mult mai popular și mai accesibil în rândul fumătorilor, ceea ce dovedește eficiența numerică evidentă a acestei metode anti-fumat.

Penny Woods, director executiv al British Lung Foundation face apel la nevoia de informare a fumătorilor care încearcă să se lase despre toate metodele de renunțare la această dependență. Acesta menționează că farmaciștii ar trebui să expună toate metodele disponibile, inclusiv țigările electronice. Nu este exclusă procurarea dispozitivelor de vapat pe bază de rețetă, însă pentru această acțiune este nevoie de aprobări în ceea ce privește utilizarea țigărilor electronice în scop medicinal, având în vedere eficiența acestora în procesul de renunțare la fumat.

Cu toate acestea, unii experți sunt încă neîncrezători în ceea ce privește utilizarea țigărilor electronice, întrucât reglementarea acestora ar putea spori numărul utilizării acestora în rândul tinerilor. Martin McKee, profesor al London School of Hygiene and Tropical Medicine, consideră că ar trebui să existe un grad de precauție având în vedere efectele care au putut fi observate asupra plămânilor și sistemului cardiovascular pe termen scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here